Actual

Postim chiar și când e dezlegare. Peștele e ținut în condiții improprii de comercianți

Postim chiar și când e dezlegare. Peștele e ținut în condiții improprii de comercianți

De Florii este una dintre cele două perioade de dezlegare la pește din timpul postului Paștelui. Din păcate, o veste proastă pentru românii ortodocși care sperau că vor avea câteva zile mai puțin aspre de postire – Administrația Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a descoperit nereguli la cel puțin 4 operatori economici din București.

„Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) – Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, au efectuat în data de 06.04.2023, un control tematic la nivelul unităților de procesare, depozitare și comercializare a peștelui și a produselor din pescuit. Acțiunea a vizat respectarea de către operatorii din sectorul alimentar a condiţiilor de funcționare a unităților, a conformității documentelor însoțitoare ale produselor, menținerea lanțului termic, asigurarea trasabilității, etichetarea și marcarea produselor alimentare”, se arată în comunicatul Administrației Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), preluat de Realitatea.

Amenzile date operatorilor economici găsiți vinovați se ridică la 22.500 lei în momentul de față.

Ce pește să mâncăm (dacă mai e bun)

În speranța că operatorii cu pricina reprezintă o excepție mai degrabă decât o regulă, susținem consumul de pește în momentul în care e dezlegare. Nutrienții lor vor suplini eventualele lipsuri și carențe pe care le-am căpătat nu numai postind, ci și în timpul întregului an haotic pe care l-am trăit.

O variantă care impresionează nu numai prin gust, ci și prin nivelul ridicat de grăsimi bune Omega 3, este somonul. Singurul avertisment pe care îl avem în această privință este prețul, semnificativ mai piperat decât al altor tipuri de pește. O variantă la fel de ofertantă din punctul de vedere al nutriției, dar mai economică, este reprezentată de crap și macrou. Pentru iubitorii de mâncare mai condimentată și sărată, sardinele și hamsia reprezintă cele mai bune alegeri. Totuși, recomandăm să aveți grijă la excesul de sodiu pe care l-ați putea face în această situație.

Când să mâncăm pește

În afara perioadei de dezlegare de care ne bucurăm de Florii, este recomandat ca peștele să fie o parte din dieta noastră în fiecare săptămână, cel puțin o dată sau de două ori (atunci când nu suntem în post). De asemenea, experții recomandă ca cel puțin una dintre porțiile săptămânale de pește să constea în varietăți mai grase.

Altfel spus, măcar o masă la fiecare 7 zile ar trebui să fie una de somon sau păstrăv. Urmând acest pas, veți reuși să vă reduceți cu 36% riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, care sunt principala cauză a decesului prematur în România.