Lifestyle

Porumbeii voiajori români au situat România pe locul cinci în clasamentul mondial. Cum s-a ajuns la această concluzie

Porumbeii voiajori români au situat România pe locul cinci în clasamentul mondial. Cum s-a ajuns la această concluzie

Porumbeii putem spune, mai în glumă, mai în serios, au fost, în trecut, predecesorii firmelor de curierat de astăzi, naționale și internaționale. De aceea se și numesc ”porumbei voiajori. Cu siguranță, ei sunt utilizați și astăzi în diferite misiuni ”top secret”.

Porumbeii voiajori români au situat România pe locul cinci în clasamentul mondial. Cum s-a ajuns la această concluzie

România se plasează între primele cinci ţări la nivel mondial în ceea ce priveşte rezultatele porumbeilor voiajori, a declarat vineri seară, 12 august, preşedintele Comisiei Naţionale Columbofile şi vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Columbofililor din România, „Columba„, Florin Gătejescu.

Potrivit acestuia, în România există crescători de „foarte mare valoare” de porumbei voiajori. Locul i-a fost asigurat țării noastre, în timp, după evaluări de specialitate, la nivel mondial.

„Dintre ţări, Polonia are cel mai mare palmares olimpic. România este în Top 5. Polonia, Slovacia, Belgia, Germania, dar şi România olimpică este, în acest moment, în Top 5 la nivel internaţional. România are şi campion olimpic, şi vicecampion olimpic, şi locul III, iar în World Best Pigeon sunt porumbei cu chiar două locuri I. Avem în ţară crescători de foarte mare valoare”, a spus, pentru media, Gătejescu.

Originile și istoria porumbeilor voiajori

Porumbelul voiajor (Columba livia domestica) este o varietate a porumbelului dresată pentru a se întoarce la porumbarul său de la foarte mari distanțe, transportând un mesaj sau o scrisoare, numită columbogramă, într-un tub inelar care este plasat pe unul dintre cele două picioare. Activitatea de reproducere, creștere și antrenament ale acestor porumbei se numește columbofilie.

Istoria modernă a porumbeilor voiajori îşi are originile în Belgia, în jurul anului 1870, pentru ca, peste ani, în 1937, să se înfiinţeze la Bruxelles Federaţia Columbofilă Internaţională. Un an mai târziu avea loc prima expoziţie mondială la care au participat zece naţiuni. Prima Olimpiadă bianuală a porumbeilor de curse a avut loc în 1949. În România, primul pasa fost făcut de maiorul Traian Niţescu, în anul 1937.

Un loc binemeritat în lume

Peste 30 de ţări au participat la ediţia a 37-a a Olimpiadei porumbeilor, care a avut loc în România. Evenimentul a avut loc vineri seara în Piaţa Unirii din centrul oraşului, în prezenţa a peste 2.000 de spectatori, pasionaţi columbofili din cele peste 30 de ţări participante la ediţia a 37-a a Olimpiadei, organizatori şi invitaţi. Prezentatori, în română şi engleză, Andreea Marin şi actorul orădean Răzvan Vicoveanu.

Olimpiada porumbeilor voiajori a reunit într-o expoziţie inedită, la Arena Oradea, cele mai valoroase exemplare cu cele mai mari punctaje obţinute în ultimii doi ani la concursurile de profil, posesorii acestora fiind premiaţi cu medalii şi cupe.

Foto: EVZ/ Video: youtube (documentar)