În contextul în care Portugalia se apropie de atingerea, în nouă luni, a obiectivului de a vaccina anti-COVID cu schema completă 85% din populație, alte țări din Europa și nu numai vor să știe cum s-a ajuns în această situație.
Mare parte din merit îi este atribuit contraamiralului Henrique Gouveia e Melo, care, alături de echipa sa provenită din cele trei ramuri ale Forțelor Armate, a preluat coordonarea campaniei naționale de vaccinare în luna februarie – probabil momentul cel mai tensionat din Portugalia, din cauza pandemiei.
Acum, Portugalia ar putea fi la doar câteva zile distanță de atingerea obiectivului. Începând de miercuri, 84% din întreaga populație a țării este complet vaccinată, aceasta fiind cea mai mare rată de imunizare anti-COVID la nivel global, potrivit organizației Our World in Data.
Odată cu creșterea numărului de doze administrate, rata infecției cu COVID-19, dar și numărul de spitalizări din cauza virusului au atins în Portugalia minimul ultimelor 18 luni, informează RRA.
Portugalia ar putea, în luna octombrie, ridica multe dintre restricțiile sale pandemice rămase în vigoare, situație râvnită de multe țări care încă sunt afectate de varianta Delta a coronavirusului și care înregistrează întârzieri în privința propriilor campanii de vaccinare.
Contraamiralul Gouveia e Melo este acum un nume cunoscut în Portugalia, având în vedere că participă în mod regulat la emisiuni televizate pentru a răspunde preocupărilor publice cu privire la campania de vaccinare. Ușor de recunoscut chiar și în spatele măștii de protecție datorită ochilor albaștri, a părului tuns și a înălțimii de 1,93 metri, este adesea salutat pe stradă de către oameni care doresc să-i mulțumească.„Oamenii sunt foarte drăguți”, spune el.
Implicarea militară în campania de vaccinare anti-COVID-19 nu este neobișnuită în alte țări, însă Portugalia a prioritizat-o, decizie dovedindu-se a fi una inspirată.
Deși echipa lui Gouveia e Melo colaborează strâns cu autoritățile sanitare, poliția și consiliile municipale, expertiza militarilor s-a dovedit inestimabilă.
„Oamenii din Armată sunt obișnuiți să lucreze sub stres în medii incerte”, a declarat Gouveia la biroul său dintr-o clădire NATO, lângă Lisabona, care are o vedere asupra Atlanticului. „Sunt organizați, dispun de o bună logistică … și sunt de obicei foarte concentrați asupra misiunii.”