Lifestyle

Portavionul indestructibil al lui Churchill trebuie să fie construit din gheață

Portavionul indestructibil al lui Churchill trebuie să fie construit din gheață

Portavionul indestructibil al lui Churchill trebuie să fie construit din gheață și rumeguș. A fost unul dintre cele mai ingenioase și revoluționare proiecte din istoria militară. In conceptia lui Churchill și al inventatorului portavionului, „HMS Habbakuk”, acesta trebuia să fie arma secretă capabilă să pună capăt războiului.

Submarinele germane scufundau pe capete vasele sale comerciale, la începutul anilor 1940, armata britanică se afla într-o situaţie critică. Doar în noiembrie 1942 au fost scufundate 134 de vase. La vremea respectivă, avioanele nu aveau suficientă autonomie pentru a putea survola şi supraveghea toate zonele Atlanticului unde se dădeau lupte, ca de exemplu Azorele sau sudul Groenlandei.

Geoffrey Pike, proiectează un portavion revoluționar făcut din gheață și rumeguș

Inventatorul britanic Geoffrey Pike reuşeşte fără mai eforturi să convingă conducerea armatei britanice despre necesitatea construirii unui portavion uriaş, folosit ca bază de decolare și aprovizionarea cu combustibil a avioanelor de luptă aliate în zonele maritime cele mai îndepărtate.

Amalgamul din apă și rumeguș, odată ce era îngheţat căpăta tăria betonului. Spre deosebire de un bloc de gheaţă, care se sparge dacă tragi asupra lui, Habbakuk era indestructibil, gloanţele ricoşând în contact cu suprafaţa de pykret cum a fost numit materialul. Vasul ar fi fost încheţat printr-o ingenioasă reţea de ţevi de răcire integrate în structura sa.

Greutatea lui Habbakuk urma să fie de exact 48 de ori mai greu decât Titanicul, dar nu putea fi scufundat ca acesta, dat fiind că orice spărturi sau distrugeri puteau fi reparate instantaneu cu apă îngheţată. Proiectul urma să aibă o greutate de 2,2 milioane de tone. Citește mai mult despre ce s-a întâmplat cu acest proiect pe evenimentulistoric.ro