Actual

Porcii pe cale de dispariție din gospodăriile țăranului român. Ordinul care maschează crudul adevăr. „O să rămânem la mâna samsarilor”

Porcii pe cale de dispariție din gospodăriile țăranului român. Ordinul care maschează crudul adevăr. „O să rămânem la mâna samsarilor”

Senatorul Călin Matieş a solicitat, vineri o întrevedere cu membri Comisiei de Agricultură pentru a discuta despre Ordinul 24/29 ianuarie 2021, care prevede stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploataţii de suine.

Călin Matieş, care este și preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale susține că va solicita ministrului Agriculturii, Nechita – Adrian Oros să revină asupra acestui ordin, deoarece, există nemulțumiri și chiar îngrijorări în rândul țăranilor care vor să crească mai mult de 5 porci în gospodărie.

„Nu vom avea porc în gospodăriile românilor”

„Crescătorii de porci sunt cei care mi-au tras semnale de alarmă cu privire la acest ordin (aflat în consultare publică – n.r.). (…). Ordinul 24 prevede ca ţăranul să nu crească mai mult de 5 porci în gospodărie, nu are voie să aibă scroafă cu purcei, adică nu are voie să facă reproducţie.

Fermele mari nu au voie ca să vândă către populaţie purcei şi atunci ceea ce se va întâmpla în următorii doi ani este că nu vom avea porc în gospodăriile românilor. Toate acestea ei le pun, cumva, în cârca pestei porcine african, dar există atâtea măsuri de a preveni pesta porcină africană”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, senatorul Călin Matieş.

La întâlnirea cu Comisia de Agricultură, care va avrea loc, marți, Călin Matieş va aduce cu el şi cinci crescători de porci.

Matieş a susţinut că regulile de biosecuritate nominalizate sunt „imposibil de respectat” de către ţăranii care vor să crească în gospodărie mai mult de 5 porci.

„Dacă depăşeşti 5 porci trebuie să respecţi regulile de biosecuritate. Sunt reguli imposibile pentru o fermă de 6 porci”, a opinat parlamentarul.

„O să rămânem, cumva, la mâna samsarilor”

Matieş a declarat că „de la 6 porci în sus” trebuie să ai, printre altele, un medic angajat, să treci zilnic într -un registru date despre supravegherea sanitară a porcinelor, să ai o sală de necropsiere, un punct de pază amenajat, vestiar-filtru, birou pentru şef de fermă, farmacie etc.

„Nu e normal. S-ar putea ca în viitorul apropiat să nu mai avem porc de Crăciun sau porcul de Crăciun să fie adus din Olanda sau din Germania. (…). O să rămânem, cumva, la mâna samsarilor. Adică, a celor care aduc din Germania sau Ungaria pe ascuns sau cu acte false”, a conchis social-democratul Călin Matieş.

Ordinul nr.24/29 ianuarie 2021 pentru stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României se află, în prezent, în dezbatere publică.

Potrivit Ordinului, prin exploataţie noncomercială de suine se înţelege exploataţie de subzistenţă de creştere a suinelor pentru consum familial, cu un efectiv de maximum 5 capete porci la îngrăşat înregistrate în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor (SNIIA) şi care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate, deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului.