Zeci de oameni s-au adunat, vineri seară, în fața Spitalului „Matei Balș” din Capitală, după incendiul în care au murit cinci persoane.
Acolo au venit și cele două fondatoare ale Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu, dar şi rude ale victimelor incendiului din clubul Colectiv.
Oamenii s-au săturat de ce se întâmplă în sistemul sanitar
„În seara asta ne vedem la ora 18 la Balș”, a scris pe Facebook Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv, al cărui fiu a murit în urma tragediei din octombrie 2015.
Mobilizarea la protest a fost făcută pe mai multe grupuri de pe reţelele socializare, unii dintre cei care au chemat la acţiune indicând ora 18:00, în timp ce alţii au anunţat că vor participa începând cu ora 19:00.
Protestatarii au adus cu ei lumânări pe care le-au aprins în memoria celor cinci pacienţi decedaţi în incendiu şi afişează pancarte cu mesajele „Opriţi măcelul din sănătate acum”, „Nu mai vrem victime nevinovate în sănătate” sau „Acceptăm lucruri de neacceptat”.
Mesajul mobilizator de pe Facebook
De altfel, Oana Gheorghiu de la Asociaţia Dăruieşte Viaţă a postat, vineri, pe Facebook, un mesaj prin care cere „oprirea improvizaţiilor” în spitale şi acces pentru organizaţiile neguvernamentale la fonduri europene: „În ultimul an am tot auzit de creşterea numărului de paturi de terapie intensivă şi am tot încercat să spunem că acest lucru e fie periculos, fie neadevărat. Probabil era mai bine să fie neadevărat. Opriţi improvizaţiile în spitale. Opriţi risipa şi achiziţiile inutile. Construiţi spitale modulare până veţi construi adevărate spitale. Sunt soluţii rapide şi ieftine. Şi lăsaţi-ne pe noi, ONG urile, să aplicăm la fonduri europene şi să construim noi, până reuşiţi voi, dragi autorităţi”.
„Românii nu mai vor să audă scuze și aruncarea culpei de la o autoritate la alta. Dar mai presus de asta, vă rugăm să aveți decența de a nu mai trata și tragedia de la Balș precum cazurile Giulești, Apuseni, Siutghiol, #colectiv – sub nicio formă nu vom accepta ca morții să fie găsiți vinovați pentru ceea ce s-a întâmplat.
La fel cum este inacceptabil ca nicio instituție publică având atribuții de monitorizare și control și nicio persoană aflată în funcție publică și cu atribuții manageriale să nu își asume responsabilitatea pentru această tragedie”, au scris pe rețeaua de socializare cei care au lansat evenimentul Opriți măcelul din sănătate.
Protestatarii mai solicită măsuri urgente legislative și administrative ale guvernului și autorităților competente pentru siguranța reală a pacienților în spitalele din România.