Autoritățile poloneze investighează o scurgere a unei conducte de petrol care transportă țiței din Rusia către Germania, în timp ce Europa se teme că problemele legate de infrastructura sa energetică vor reduce aprovizionarea și vor crește și mai mult prețurile
Polonia investighează o scurgere a unei conducte cheie care transportă țiței din Rusia spre Europa
Operatorul PERN a oprit marți fluxul prin unul dintre tronsoanele nordice ale sistemului Druzhba după ce a detectat o scurgere.
„În acest moment, cauzele evenimentului nu sunt cunoscute – debitul în firul avariat a fost oprit imediat”, a precizat acesta într-o declarație mediatizată.
Conducta Druzhba este împărțită în două secțiuni, iar canalul nordic furnizează petrol Germaniei și Poloniei. Acesta a pompat aproximativ 490.000 de barili pe zi către cele două țări în ultimele luni, potrivit Reuters.
Rusia și-a înarmat exporturile de energie ca represalii la sancțiunile occidentale impuse după ce Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei.
Ea a redus capacitatea unor conducte cheie către Europa, inclusiv Nord Stream, și a sprijinit refuzurile comitetului OPEC+ de a crește producția de petrol, în pofida faptului că Statele Unite au presat blocul să își majoreze producția.
Scăderea ofertei de petrol din Rusia ar putea împinge prețurile până la 150 de dolari pe baril, au avertizat luna trecută analiștii de la JPMorgan.
Europa s-a temut că aprovizionarea ar putea scădea și mai mult dacă Rusia își sabotează infrastructura energetică, după ce au fost detectate scurgeri în conductele de gaze naturale Nord Stream.
Autoritățile germane au acuzat Rusia că a sabotat sistemul de conducte, după ce Danemarca și Suedia au descoperit că avariile au fost provocate de sute de kilograme de TNT.
Cel mai înalt oficial polonez din domeniul energiei, Mateusz Berger, a declarat pentru Reuters că evaluările inițiale au sugerat că Druzhba a suferit „daune accidentale” – dar comercianții ar putea să fie în continuare neliniștiți cu privire la aprovizionarea cu energie a Europei, scrie presa.
Țițeiul Brent a urcat cu până la 1,2%, la 94,96 dolari, după ce s-a aflat miercuri despre scurgere, în timp ce țițeiul WTI a urcat cu 1,4%, la 89,77 dolari. Ambele repere se tranzacționau aproximativ la același nivel la ultima verificare.