Economic

Polonia îi dă răspuns lui Putin, după ce Rusia i-a tăiat gazul: „Ne descurcăm și fără”

Polonia îi dă răspuns lui Putin, după ce Rusia i-a tăiat gazul: „Ne descurcăm și fără”
PGNiG

Oficialii de la Varșovia transmit Rusiei că „se va descurca” și fără gazul rusesc. Kremlinul a anunțat că a tăiat livrările către Polonia miercuri dimineață.

Gazprom a tăiat alte două țări de pe lista de livrare a gazului: Polonia și Bulgaria, acestea fiind considerate de către regimul de la Kremlin, „țări neprietenoase”.

Potrivit BBC, statele menționate au refuzat să plătească în ruble, încălcând noua condiție a lui Vladimir Putin de când a început asediul său asupra Ucrainei. UE și SUA au sancționat Rusia cu excluderea din sistemul economic mondial, iar plata în moneda națională a fost un mijloc de susținere a economiei proprii, a considerat liderul rus.

Polonia, neimpresionată

Compania poloneză de gaze de stat PGNiG a explicat că oricum plănuia încetarea contractului cu Rusia până la sfârșitul anului. Oficiali au declarat că PGNiG a fost notificată în privința opririi livrărilor de gaze începând cu ora locală 08:00 (06:00 GMT) – în același timp cu Bulgaria.

PGNiG se baza pe Gazprom pentru majoritatea importurilor și a spus că suspendarea livrărilor reprezintă o încălcare a contractului, dar, de asemenea, va importa gaz din alte surse. Inclusiv din rezervele de stat dacă este nevoie.

Ministrul adjunct de externe, Marcin Przydacz, susține că Polonia s-a pregătit pentru acest scenariu

„Sunt destul de sigur că vom reuși să ne descurcăm”, a declarat el pentru BBC. Printre altele, acesta a mai spus că „suspendarea livrărilor a demonstrat că Moscova nu este un partener de încredere în niciun fel de afaceri” și a îndemnat alte țări europene, precum Germania, să renunțe la importurile de energie din Rusia.

Alternative: Conductele Baltice

La 1 mai, urmează să se deschidă și un nou gazoduct cu Lituania, care va oferi Poloniei acces la gaz de la terminalul GNL al Lituaniei. Iar o nouă conductă care livrează gaz din Norvegia, cunoscută sub numele de „Conducta Baltică”, va deveni funcțională în octombrie și ar urma să atingă capacitatea maximă până la sfârșitul anului. Atunci va avea capacitatea de înlocui toate livrările de gaze din Rusia.