Dacă până acum polițiștii locali vi s-au părut inofensivi, s-au schimbat datele problemei. Camera Deputaților a votat un proiect de lege prin care polițiștii locali vor avea mult mai multă putere ca până acum. Ce vor trebui să facă românii de acum încolo.
Legea votată de Camera Deputaților modifică Ordonanța de urgență 195/2002 privind Codul Rutier, iar de acum înainte polițiștii locali vor avea dreptul să ceară oricărui șofer datele personale în cazul în care încalcă legea oprind sau staționând neregulamentar. Iar dacă cineva se va împotrivi, atunci polițistul local are dreptul să-i dea și amendă, ceea ce până acum s-a întâmplat doar cu poliția rutieră.
Cât pot scoate din buzunar șoferii
Iar amenda nu e deloc una care să nu fie luată în seamă, pentru că odată ce veți refuza să vă legitimați, va trebui să scoateți din buzunar nici mai mult, nici mai puțin decât 3000 de lei. Potrivi avocatnet.ro, refuz de legitimare se consideră momentul în care șoferul nu dă polițistului local actul de identitate, permisul de conducere, actele mașinii sau orice alte documente prevede legea.
Prin acest act normativ, se speră ca șoferii să parcheze doar acolo unde e voie. Legea va intra în vigoare după ce va fi semnată de președintele Klaus Iohannis, apoi publicată în Monitorul Oficial.
Unde pot interveni polițiștii locali
Potrivit legii, poliția locală se ocupă de ordine și liniște publică dar și de paza bunurilor. Ei pot identifica și cerșetorii, dar și pe copiii lipsiți de ocrotirea și supravegherea părinților și asigură și protecția personalului din instituțiile publice de interes local. De asemenea participă la asigurarea ordinii și liniștii publice cu ocazia mitingurilor.
Alte atribuții ale poliției locale se referă la identificarea lucrărilor de construcții fără autorizație de construcție sau a celor cu caracter provizoriu, verifică respectarea normelor legate de afișajul publicitar sau orice altă formă de reclamă.
Tot poliția locală verifică salubrizarea străzilor, zonelor verzi dar și îndepărtarea zăpezii și gheții de pe căile de acces, precum și dezinsecția și deratizarea imobilelor. În cazul infracțiunilor flagrante, poliția locală imobilizează infactorul, apoi sesizează organele competente.