Poliția spaniolă caută legături pro-ruse în cadrul ultra-stângii din Spania, ca urmare a lanțului de scrisori-capcană care a avut loc la începutul acestei săptămâni.
Poliția spaniolă vânează legăturile pro-ruse, în cazul scrisorilor-capcană. Primii vizați în anchetă
Potrivit OK Diario de sâmbătă, 3 decembrie 2022, poliția investighează organizații de stânga cunoscute din țară, în căutarea unor indicii privind vinovații.
Deși se spune că puține au rămas sau sunt active și că majoritatea sunt monitorizate de serviciile de informații spaniole, se crede că războiul din Ucraina ar fi putut stimula noi grupuri și susținători să iasă în evidență.
Operațiunea Dankoto a fost lansată în 2014, după anexarea Crimeei, când autoritățile au devenit conștiente că spaniolii pro-ruși ofereau sprijin grupurilor separatiste.
Această operațiune a dus la unele arestări și la monitorizarea continuă a unor grupuri, monitorizare care a fost intensificată după ultima invazie a Rusiei. Fiecare organizație despre care se știe că sprijină sau oferă ajutor grupurilor separatiste sau Rusiei este acum suspectată și este investigată.
Aceasta include grupuri precum Balgoe Delo (”act de bunătate” în traducere), care colectează și livrează ajutoare umanitare civililor din regiunea Donbas. Site-ul lor spune: „Ajutăm direct orfelinate, spitale, cantine pentru săraci, școli etc. În acest sens, îi rugăm pe toți cei care nu sunt indiferenți, să ne ofere tot sprijinul posibil în această sarcină. Vom fi recunoscători pentru orice ajutor și cooperare.”
Deși nu sunt neapărat suspecte, chiar și organizațiile umanitare reprezintă o „ascunzătoare” bună pentru radicalii care își pot desfășura activitățile clandestine sub masca unor acțiuni caritabile.
Alte organizații despre care se spune că ar fi în curs de examinare sunt Coordonatorul de tineret al Uniunii organizațiilor compatrioților ruși din Spania și Andorra și așa-numitul Euskal Herria-Donbas Elkartasun Komitea (Comitetul de solidaritate Țara Bascilor-Donbas).
Aceștia își exprimă deschis sprijinul pentru Rusia și aversiunea față de NATO, în declarații se spune că „înțelegem operațiunea lansată de Rusia ca un efort de a proteja cetățenii din Donbas și nu acceptăm condamnările ipocrite ale celor care încă nu denunță abuzurile comise de forțele armate ucrainene timp de opt ani”.
Alții, cum ar fi Brigada Rubén Ruiz Ibárruri, se autointitulează „brigada internaționalistă de solidaritate proletară”, însă afirmă că „nu avem nicio legătură cu mass-media rusească sau cu vreo structură financiară sau politică.
Partidele politice sunt, de asemenea, în centrul atenției, inclusiv Partidul Comunist din Spania, condus de deputatul și fostul secretar de stat Enrique Santiago. Acesta a recunoscut că a găzduit discuții ale unor comitete în sprijinul Donbasului.
Dar se merge mai departe de atât, nu toate partidele politice susținând sprijinul lui Pedro Sánchez pentru Ucraina, parteneri de guvernare precum Pablo Iglesias, fost vicepreședinte și fost lider al Podemos, susținând strategia președintelui Vladimir Putin, spunând că Rusia „își apără securitatea și zonele de influență ca toată lumea”.
El și mulți alții consideră că Putin a avut dreptate să ia măsuri pentru a-și proteja granițele, însă, protejarea granițelor este una, invadarea unei țări suverane și anexarea teritoriului este alta.
În mediul online există mulți rezidenți spanioli care și-au exprimat sprijinul pentru Rusia, inclusiv scriitori și chiar avocați, și toți vor fi cercetați în timp ce poliția spaniolă vânează conexiunile pro-ruse pentru a identifica cine se află în spatele scrisorilor-bombă.