Direcția Națională Anticorupție (DNA) a descins în 4 aprilie 2023 la sediul Inspectoratului General al Poliției Române pentru a face percheziții. Este vorba de achizițiile pe care Inspectoratul le-a făcut în perioada pandemiei de Covid-19. Informația a circulat întâi pe surse, iar apoi a fost confirmată de un comunicat al DNA.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în anul 2020, în legătură cu încheierea unor contracte de achiziție publică privind achiziționarea unor echipamente pentru dotarea poliției naționale.
În cursul zilei de 04 aprilie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții domiciliare în două locații situate în municipiul București, din care una reprezintă sediul unei instituții publice.
Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, se arată în comunicatul Direcției Naționale Anticorupție.
Ce are DNA în vedere
Chiar dacă în comunicat nu a fost confirmat despre ce echipamente ale poliției e vorba, surse judiciare au declarat pentru Libertatea că elementele centrale sunt bastoane și căști de protecție. Amintim că achizițiile care ar putea face obiectul unui dosar de corupție au avut loc în timp ce Marcel Vela era Ministru al Afacerilor Interne. Nu este prima dată când o serie de achiziții publice atrag atenția autorităților anticorupție.
Spre exemplu, Adrian Ionel, fost director al UNIFARM, a acordat jumătate de miliard de euro unei persoane din Ministerul Sănătății, fără licitație. De asemenea, doar 10% dintre aerotermele cumpărate prin sistemul de achiziții publice în 2021, când infecția cu Covid-19 a ajuns la cote alarmante pe teritoriul țării noastre, au fost folosite în spitale sau alte centre de îngrijire a bolnavilor.
Cazul Romwine-Sanimed
Unul dintre cele mai mediatizate cazuri de corupție din perioada pandemiei, ale cărui urmări erau investigate încă în anul 2022, este cel al achiziției de măsti chirurgicale pentru DSU. Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate ar fi atribuit un contract supraevaluat de achiziții în valoare de 50 de milioane de lei. Firma de la care s-ar fi achiziționat respectivele măști, Romwine – Sanimed, avea prețuri de trei ori mai mari decât cele ale pieței. În plus, investigații anterioare ale jurnaliștilor indică faptul că aceasta nu ar fi fost mai mult decât o firmă-paravan.