Actual

Poliția Locală va putea da amenzi! Sunt vizate inclusiv trotinetele

crescut Măsuri fiscale, sursa foto playtech.ro 2.000 de lei Bani, sursa foto playtech.ro
sursa foto arhiva personala

Poliția Locală nu are autoritatea de a emite amenzi pentru toate încălcările rutiere, ci numai pentru anumite tipuri de abateri, inclusiv pentru cei care circulă neregulamentar cu trotinetele electrice.

Senatul a aprobat, în calitate de prim organ sesizat, un proiect de lege prezentat de USR, conform căruia autovehiculele utilizate de Poliția Locală vor putea utiliza dispozitive de avertizare sonore și luminoase de culoare albastră.

Poliția Locală va putea da amenzi dacă legea trece de Camera Deputaților

În plus, Senatul a adoptat și o inițiativă legislativă propusă de PNL. Aceasta conferă Poliției Locale competențe pentru constatarea și sancționarea contravențiilor rutiere comise de conducătorii de trotinete electrice. Camera Deputaților va fi forul decizional pentru ambele proiecte de lege.

Senatorii au aprobat propunerea legislativă de modificare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Acest proiect are scopul de a extinde lista utilizatorilor și beneficiarilor regimului prioritar pentru dispozitivele de avertizare sonore și luminoase de culoare albastră, astfel încât și Poliția Locală să beneficieze de acestea, în conformitate cu Legea 155/2010 privind Poliția Locală.

Conform sursei citate, acest proiect de lege propune unificarea și sistematizarea cadrului legal în această privință, sprijinind astfel activitățile și competențele Poliției Locale, care va avea la dispoziție un instrument normativ complet pentru aplicarea atribuțiilor de serviciu, în conformitate cu competențele stabilite prin Legea 155/2010.

În plus, Senatul a adoptat și inițiativa legislativă prezentată de PNL, care acordă Poliției Locale dreptul de a constata și sancționa contravențiile rutiere comise de către utilizatorii de trotinete electrice. Acest proiect de lege va fi dezbătut în Camera Deputaților, care are rolul de a lua o decizie finală în acest sens.

Ce sancțiuni atrage utilizarea neregulamentară a trotinetelor

De asemenea, noul Cod Rutier pentru anul 2023 prevede sancțiuni substanțiale pentru diverse încălcări. Astfel, amplasarea trotinetelor electrice pe domeniul public de către operatori fără avizul Direcției Transporturi din cadrul Primăriei Municipiului București va fi sancționată cu amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei. Staționarea trotinetelor electrice în zone interzise va atrage amenzi cuprinse între 200 și 400 de lei, conform unui proiect de hotărâre pus în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Capitalei.

Amenzi similare vor fi aplicate și operatorilor care nu ridică trotinetele electrice staționate în mod neregulamentar. În cazurile în care un operator amplasează pe domeniul public un număr mai mare de trotinete electrice decât cel aprobat de PMB în baza documentației depuse, se vor aplica amenzi similare și se va dispune ridicarea trotinetelor de pe domeniul public, potrivit RTV.