Aflat în clasamentul celor mai frumoase și misterioase locuri, Podul Rakotz din Kromlau, Germania, ocupă în mod regulat unul dintre primele locuri.
Podul Rakotz din Kromlau, un cartier al municipiului Gablenz, cu puțin sub 400 de locuitori, oferă o priveliște magică. Acest pod de stâncă înghițit de ceață, circular ca un inel este unic.
20 de ani a durat construcția podului
Aici, în anul 1844, proprietarul conacului Hermann Friedrich Rötschke a amenajat un parc. El a construit diverse structuri de bazalt, cum ar fi o peșteră, scări și monumente. Iar, podul în sine a fost construit între anii 1863 și 1882.
Rododendronii și azaleele au fost plantate la sfârșitul secolului al XIX-lea de către următorul proprietar, contele Egloffstein-Arklitten.
În prezent, parcul de azalee și rododendri Kromlau, cu cele 200 de hectare ale sale, este unul dintre cele mai mari parcuri de rododendri din Germania.
Între timp, Podul Rakotz a devenit între timp celebru în întreaga lume, pe lângă plantele, Castelul Kromlau și diverse clădiri.
De subliniat este faptul că acest pod apare ca motiv în filmele „Ucenicul vrăjitor” și „Matrix Resurrections”, fiind una dintre mărcile comerciale Lausitzer.
Alte detalii despre Kromlau
Kromlau este situat în regiunea istorică Lusația Superioară, care încă găzduiește sârbii, un grup etnic slav de vest. Aici sunt multe nume de locuri afișate în două limbi. De remarcat este faptul că, în limba sorabă, Rak înseamnă “cancer”, deci putem spune că vorbim de “puntea cancerului”. Pe de altă parte, construcția sa în filigran i-a dat un alt nume, respectiv “Podul Diavolului”.
La acea vreme, oamenilor nu le venea să creadă că o persoană ar putea construi un pod atât de îngust și că acesta nu se va prăbuși imediat. Designul său semicircular arată ca o relicvă din filmul “Stăpânul inelelor”.
Un alt aspect care face să fie special este reflecția în apă. Astfel, dacă se fotografiază podul cu reflexia în lac, se obține un cerc rotund de piatră, de altfel, o priveliște extraordinară.
Podul Rakotzsee, în pericol de prăbușire
Cu toate că accesul pe pod este strict interzis, oamenii s-au urcat mereu pe pod pentru a face poze impresionante, ceea ce a dus la deteriorarea stabilității lui.
De exemplu, în anul 2016, o fotografie cu un ciclist de BMX pe Rakotzbrücke a câștigat premiul Redbull Illume. Această imagine a făcut podul faimos și a fost, de asemenea, o inspirație pentru alți alpiniști pe pod.
Și pentru că era în pericol să se prăbușească, podul trebuia renovat. Drept urmare, în anul 2018 Rakotzsee a fost drenat pentru renovare. Iar în vara anului 2021 renovarea podului a fost finalizată, potrivit fototour-deutschland.de.
„Cincizeci de mii de taleri și o viață umană” a costat construirea podului
Podul a fost construit din pietre de câmp și bazalt. Roca întunecată, magmatică, este de origine vulcanică. Pietrele de câmp din Lusația constau în principal din greywacke, gneiss, granit și granodiorit. Coloane mari, unghiulare de bazalt aliniază podul arcuit. Coloane de bazalt, numite organe, ies din apa Rakotzsee de langa pod. De asemenea, pentru consruirea podului au fost aduse și pietre de bazalt din Elveția Saxonă. Pe parcursul fazei de construcție, de 20 de ani, grinzile de lemn au susținut podul. Când acestea au fost îndepărtate în 1882, dulgherul Gablenzer Traugott Wolsch a murit. O placă îl comemorează. Potrivit unui raport al cronicarului Aisch, construirea podului a costat „cincizeci de mii de taleri și o viață umană”.
Concluzionând, cele mai importante trei fapte despre Podul Rakotz sunt:
- Dacă Podul Rakotz este reflectat în apă, rezultatul este un cerc complet.
- Podul Rakotz este un motiv foto faimos în întreaga lume.
- Oamenii obișnuiau să creadă că numai diavolul ar fi putut construi un arc atât de subțire; de aceea Podul Rakotz este numit și Podul Diavolului, scrie ostsachsen.de.