Lifestyle

Poate fi prevenit sindromul ovarului polichistic? Cum se identifică această boală

Poate fi prevenit sindromul ovarului polichistic? Cum se identifică această boală

Poate fi prevenit sindromul ovarului polichistic? Este cunoscut sub numele de sindromul ovarului polichistic (SOP), tulburarea în care apar chisturile în ovarele femeilor. Acestea sunt bulgări umplute cu lichid care se dezvoltă dintr-un dezechilibru hormonal.

Sindromul ovarului polichistic se dezvoltă în timpul adolescenței sau al perioadei fertile și poate afecta inima și vasele de sânge, fertilitatea și ciclurile menstruale. Femeile cu ovar polichistic sunt mai predispuse la hipertensiune arterială, diabet de tip 2 și colesterol.

Cum să știți dacă aveți SOP: cele mai frecvente simptome

Sindromul ovarului polichistic se manifestă de obicei prin perioade menstruale rare și neregulate și prin dificultăți în a rămâne gravidă.

În timp ce unele femei suferă de sindromul ovarului polichistic fără simptome, alte femei au simptome de genul anxietate, depresie, dureri pelvine, supraponderalitate, subțierea părului sau creșterea părului pe față, abdomen, coapse și împrejurimile biberon.

Sindromul ovarului polichistic este ereditar, deci componenta genetică este decisivă. Deși cauzele exacte ale acestei boli nu sunt cunoscute, SOP este însoțit de un dezechilibru hormonal în care ovarele produc prea mulți androgeni. SOP provoacă adesea o supraproducție de insulină, care reglează nivelul zahărului din sânge.

Poate fi prevenit sindromul ovarului polichistic?

SOP nu poate fi prevenit sau vindecat. Simptomele pot fi ameliorate prin tratamente medicale și modificări ale stilului de viață.

Tratamentele sunt de obicei hormonale pentru a ajuta la reglarea ciclului menstrual și la încetinirea creșterii părului sau a căderii părului. Pilula contraceptivă și metformina sunt cele mai frecvente tratamente pentru controlul simptomelor SOP.