Actual

PNL se declară împotriva măsurile propuse de PSD. Ionuţ Stroe: O suprataxă pentru anumite companii ar fi o eroare

ionut stroe

PNL prin vocea purtătorului de cuvânt, Ionuţ Stroe transmite că o suprataxă pentru anumite companii, ar fi o eroare, cu rezultate proaste pentru economie şi în final şi pentru stat. Ionuţ Stroe a arătat că experienţele anterioare, cu supra-taxarea, au dus imediat la alte creşteri de preţuri. El s-a referit şi la impozitarea proprietăţilor, arătând că o modificare a taxelor pe proprietate trebuie să aibă sens pentru oameni, în primul rând, nu doar pentru a colecta mai mulţi bani. Despre cota unică, Stroe a spus că a fost o măsură liberală la care nu vor renunţa.

PNL se declară împotriva măsurile propuse de PSD. Ionuţ Stroe: O suprataxă pentru anumite companii ar fi o eroare

”Plecăm de la o certudine: nu putem în mijlocul unei crize de asemenea proporţii să creştem taxe. Este un principiu pozitiv, care ajută economia şi care ajută să avem un mediul economic predictibil. Discuţia despre companii, de orice dimensiune, este mai amplă: ele sunt cele care plătesc şi salariile care includ acele taxe pe muncă (contribuţiile), plătesc TVA şi tot felul de alte accize. Companiile mari, despre care vorbiţi, aduc fiecare la bugetul de stat venituri în multe feluri, nu putem să ne rezumăm la un calcul despre impozitul pe profit sau pe venit, a spus Ionuţ Stroe, desprea intenţia PSD de a introduce o taxă de solidaritate pentru sănătate şi educaţie, pe care să o plătească companiile mari.

Companiile mici fac eforturi ca să nu pună lacătul pe afacere

Purtătorul de cuvânt al PNL a arătat că este şi cazul companiilor mai mici, IMM-urile, unde toţi fac eforturi să păstreze angajaţi, să îşi menţină capitalul pentru investiţii, să nu pună lacătul pe afacere.

”PNL vede economia şi mediul de afaceri, mai mic sau mare, drept sursa vitală a întregii societăţii pe care trebuie să o încurajăm, să o stimulăm, să o protejăm cât mai mult pentru că ea ne plăteşte tuturor facturile în final. Viziunea noastră este de a nu îi sancţiona pe cei care produc, pe cei care oferă locuri de muncă, pe cei care ne bazăm să avem o creştere economică. Avem nevoie de ei. Statul trebuie să vadă în economie un partener, pe care să îl lase să se dezvolte. O taxă, în fapt o suprataxă pentru anumite companii, ar fi o eroare, cu rezultate proaste pentru economie şi în final şi pentru stat. Nu o putem lua în calcul. Ne-am lovi singuri şi nu ne dorim asta”, a arătat Stroe.

Acesta a menţionat că ”experienţele anterioare, cu supra-taxare, au dus imediat la alte creşteri de preţuri, la stoparea unor investiţii şi la tot felul de efecte negative în lanţ, care acum ar putea fi şi mai nocive”.

”Mediul economic trebuie încurajat să rămână pe picioare pentru că este şi el lovit masiv de valurile de creşteri de preţuri. PNL va promova această idee pozitivă şi în continuare. A-i lua resursele mediului privat, cu care încearcă să se dezvolte, ca să nu închidă poarta fabricii, în perioadă de criză ar însemna să ne tăiem sursa de dezvoltare şi de creştere economică şi nu  vrem asta”, a explicat Stroe.

Purtătorul de cuvânt al PNL a arătat că liberalii susţin că ”toate taxele şi contribuţiile sunt plătite proporţional – mai ales când vine vorba de muncă”.

”Fiecare contribuie în funcţie de câţi angajaţi are, deci ar fi corect să spunem că efortul marilor companii este unul ridicat pentru că au mulţi salariaţi. În realitate, ajungi să plăteşti în funcţie de mărimea companiei. Avem nişte domenii unde s-au făcut anumite excepţii, dar acestea sunt lucruri care se vor decide în viitor, cât le păstrăm, pe ce mizăm ca ţară în anumite domenii strategice. Haideţi să vedem unde putem investi, mai bine”, a spus Stroe.

Despre modificarea taxei pe proprietate

Despre impozitarea proprietăţilor, Ionuţ Stroe a spus că ”o modificare a taxelor pe proprietate trebuie să aibă sens pentru oameni, în primul rând, nu doar pentru a colecta mai mulţi bani”.

”Să nu uităm că România este o ţară de proprietari, în masă, în care aceste schimbări de taxe s-ar vor duce direct în portofelul oamenilor simpli – oameni cu pensie mică, oameni cu venituri obişnuite. Cred că este nevoie să tragem linie şi să calculăm de cinci ori înainte de implementa o modificare a sistemului de taxare. Cu alte criterii, e nevoie să facem sute de simulări pentru a ne asigura că nu lovim categorii întregi de oameni sau că băgăm, invers, în faliment anumite administraţii unde, poate, valoare clădirilor a scăzut şi să amplificăm şi mai grav problemele”, a spus Stroe.

”Avem o datorie, ca stat, ca politicieni, să nu lovim în mediul privat”

În privinţa cotei unice, purtătorul de cuvânt al liberalilor afirmă că ”introducerea cotei unică a fost o decizie cheie ce a contribuit masiv la dezvoltarea economiei României în ultimii 15 ani”.

”A fost o măsură liberală la care nu vom renunţa. Cota unică a crescut conformarea, a atras investitori, a simplificat sistemul foarte mult, a încurajat antreprenoriatul. Nu cota unică a fost frână în evoluţia României, ci modul în care statul s-a organizat în general şi a fost mai degrabă impredictibil. Faptul că avem niste categorii exceptate este rodul unor decizii pentru stimularea acelor domenii”, a explicat el.

Ionuţ Stroe a completat: ”Avem o datorie, ca stat, ca politicieni, să nu lovim în mediul privat, în afacerile care şi ele abia rezistă în faţa preţurilor la energie, în faţa consumului care probabil se va reduce. (…) E o greşeală să îi împărţim pe unii  sau alţii în săraci şi bogaţi, în aceste condiţii. Statul trebuie să se asigure că toată lumea îşi plăteşte datoriile şi contribuie cât am fixat prin legi că are de contribuit”.