Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a publicat raportul său la finalul anchetei efectuate la centrala ucraineană de la Zaporojie. Specialiștii cer demilitarizarea ei imediată, pentru a preveni un potențial accident nuclear.
„Playing With Fire” sau cum să te joci cu focul fără să te arzi: Echipa ONU cere o zonă fără foc la centrala nucleară din Ucraina
Într-un raport mult așteptat, experții nucleari ai ONU care au traversat câmpul de luptă pentru a inspecta cea mai mare centrală nucleară din Europa au cerut Rusiei și Ucrainei să oprească orice activitate militară în jurul complexului.
„Ne jucăm cu focul, iar ceva foarte foarte catastrofal ar putea avea loc„, a declarat Rafael Mariano Grossi, oficialul ONU care a condus inspectorii, într-un discurs adresat Consiliului de Securitate marți după-amiază.
Autoritatea de supraveghere nucleară a Națiunilor Unite a cerut marți o zonă fără focuri de armă în jurul unui generator nuclear ucrainean aflat în pericol, dar, la fel ca și centrala în sine.
Agenția a fost rapid prinsă în războiul dintre Rusia și Ucraina.
Într-un raport extrem de așteptat, inspectorii nucleari care au fost nevoiți să-și croiască drum prin câmpul de luptă pentru a ajunge la centrală au declarat că sunt „grav îngrijorați” de condițiile pe care le-au găsit la fața locului, în teritoriu.
Ocupat de forțele rusești imediat după ce acestea au invadat Ucraina în martie, complexul nuclear Zaporojie șchioapătă de luni de zile, cu sistemele sale vitale de răcire în pericol, cu liniile electrice degradate și cu muncitorii ucraineni care se chinuie să își facă treaba în timp ce deasupra lor plouă cu obuze, relatează New York Times, în ediția de miercuri, 7 septembrie.
Ce au găsit inspectorii
Marți, inspectorii au raportat că au găsit echipamente militare rusești parcate în interiorul clădirilor, precum și pagube la clădirile care adăpostesc combustibil nuclear proaspăt și deșeuri radioactive.
Potrivit acestora, operatorilor centralei li s-a interzis accesul la unele părți ale instalației, inclusiv la bazinele de răcire. Și chiar și centrul de urgență de la fața locului a fost compromis și este acum folosit de personalul militar rus, au mai spus experții.
Pentru europenii alarmați de perspectiva unui dezastru nuclear asemănător celui de la Cernobîl în inima continentului, inspectorii au răspuns că se află neputincioși, în fața unui dezastru inimaginabil dacă ar fi să se întâmple în cel mai rău scenariu posibil.
Prin raportul lor, inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică au arătat că:
lumea nu poate – sau nu dorește – să facă prea multe. Nu numai că agenția este neputincioasă în a opri luptele din jurul centralei, dar bombardamentele au continuat chiar și în timp ce aceștia se aflau acolo, la un moment dat forțându-i pe inspectori să se adăpostească.
De altă partea baricadei, ce spune Rusia
Ambasadorul rus la ONU a regretat, printr-o opinie exprimată public marți, 6 septembrie, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate, că raportul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) nu indică responsabilitatea Ucrainei, pe care Moscova o acuză că a bombardat centrala nucleară din Zaporojie, citat de AFP.
„Regretăm că în raportul dumneavoastră (…) sursa acestor bombardamente nu este numită direct,” a declarat Vassili Nebenzia, afirmând că raportul prezentat de la distanță de șeful AIEA în fața Consiliului este o „confirmare” a faptului că „singura amenințare” la adresa locului vizat de ancheta dată provine din „bombardamente și sabotaje ale forțelor armate ucrainene,” a ținut să precizeze ambasadorul rus.
Foto: Satelit/AFP / Profimedia/arhiva
