În contextul speculațiilor legate de amânarea majorării pensiilor până în primăvara anului viitor, premierul Marcel Ciolacu a oferit o clarificare privind acest subiect crucial pentru seniorii României.
Conform declarațiilor sale, Marcel Ciolacu a subliniat că majorarea pensiilor va avea loc în anul viitor, dat fiind existența unei legi în vigoare care trebuie respectată.
Ce se întâmplă cu pensiile?
„Nu trebuie să o anunțe nici Boloș, nici Ciolacu, nici nimeni”, a afirmat premierul. În plus, premierul și-a exprimat dorința ca majorarea pensiilor să fie aplicată diferențiat. Adică în funcție de veniturile fiecărui pensionar.
În acest fel, șeful Executivului a dezvăluit că vor exista pensionari care vor beneficia de majorări de până la 30%. Asta în timp ce alții vor primi creșteri mai mici, de doar 5%. Procentele de ajustare vor fi calculate în funcție de venituri.
Ciolacu a explicat: „Este o lege în vigoare pe care dumneavoastră o cunoașteți. Nu trebuie să o anunțe nici Boloș, nici Ciolacu, nici nimeni. Este o lege în vigoare în care pensiile se indexează cu inflația din anul trecut. Am făcut o excepție anul trecut pentru că a fost o inflație mare raportată la inflația din anul anterior, de la 4% în comparație cu 13.5%. Nu va încălca nimeni legile din România. Îmi doresc, ca și anul trecut, ca pensiile să se majoreze diferențiat, la unii cu poate 30%, la unii cu poate 5%, la unii cu 10%, în funcție de venit. Nu trebuie să anunțe dl ministru. Sunt lucruri normale.”
Ce spune Marcel Boloș
Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, a oferit în prealabil detalii despre impactul bugetar al acestei majorări a pensiilor. Impactul este estimat la 16 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 3,2 miliarde de euro. Boloș a confirmat că procentul de indexare va fi de aproximativ 14%, dar a precizat că este un calcul estimativ în acest moment.
Decizia finală privind procentul de ajustare a pensiilor va fi luată în cadrul coaliției de guvernare. Marcel Boloș a subliniat că această decizie este parte a reformei pensiilor generale și va viza, în principal, recalcularea pensiilor lunar acordate pensionarilor, eliminând în același timp inechitățile. Metoda de calcul se va baza pe gradul de contributivitate la sistemul public de pensii.
„Decizia în ceea ce privește procentul de ajustare a inechităților și recalcularea pensiilor va fi dată în coaliția de guvernare. Inclusiv decizia aceasta de implementare a reformei pensiilor generale se suportă din acest spațiu”, a spus Marcel Boloș, potrivit România TV.