Unul dintre cei mai mari spioni din lume a „lucrat” nu numai pentru Elveția, ci pentru oricare alte „forțe antinaziste” care aveau nevoie de serviciile lui.
Un neamț, care a spionat pentru ruşi, în special în timpul celui de-al doilea război Mondial este Rudolf Roessler (1897-1958), unul dintre cei mai mari spioni din lume.
Roessler s-a stabilit în Elveția, la Lucerna și a intrat în spionaj datorită lui Xavier Schneeper, ofițer în Serviciul de Spionaj al Elveției, care lucra sub acoperirea de jurnalist.
Recrutarea lui Roessler a avut loc în toamna anului 1939, precizându-i-se încă de la început că va lucra nu numai pentru Elveția, ci pentru oricare alte „forțe antinaziste” care ar putea avea nevoie de serviciile lui, adică URSS.
„Planul Barbarossa” al Germaniei, dezvăluit de Roessler
Primul document de importanță incredibilă pe care Roessler l-a pus la dispoziția Serviciului de Informații al Elveției, obținut de la o relație a acestuia din Germania, a fost „Planul Barbarossa”, de invadare a URSS.
„Planul Barbarossa” a stat la baza declanșării agresiunii Germaniei împotriva ruşilor la 22 iunie 1941. Iar cu aprobarea autorităților elvețiene, documentul a fost transmis Moscovei.
Planul de invadare a Uniunii Sovietice a fost denumit „Operațiunea Barbarossa”, după numele împaratului german care a condus a treia Cruciadă. A fost cea mai mare bătălie din istoria umanității din punct de vedere al forțelor implicate și al victimelor. Eșecul său a fost începutul înfrângerii Reich-ului nazist.
Stalin (liderul politic sovietic care a condus Uniunea Sovietică) știa foarte multe despre pregătirile Germaniei, dar a făcut tot ce i-a stat în putere până la absurd, pentru a nu oferi lui Adolf Hitler (conducător al Germaniei) nici cel mai mic pretext de război.
Tratatele dintre Germania și Uniunea Sovietică
Până în ultima clipă, Stalin a crezut în seriozitatea celor două tratate pe care le încheiase cu Germania, respectiv:
- Pactul Ribbentrop – Molotov (de neagresiune între Germania și Uniunea Sovietică), din 23 august 1939,
- Tratatul Germano-Sovietic de prietenie și frontieră semnat în septembrie 1939, prin care cele două state au reîmpărțit între ele Europa Centrală, după zdrobirea militară a Poloniei.
Planurile nemților, deși erau reale, acestea păreau incredibile
Rudolf Roessler a transmis Moscovei, în mod constant, în perioada 22 iunie 1941 – noiembrie 1943, date complete privind conținutul planurilor de operații ale armatei germane de pe frontul de est, cu o acuratețe atât de mare, încât acestea păreau incredibile.
La început, rușii au fost atât de stupefiați de informațiile pe care le primeau de la Roessler, încât le-a trebuit un anumit timp pentru confruntarea cu alte surse până ce s-au convins că acestea erau absolut autentice.
Roessler a transmis Moscovei nu numai date incredibil de profunde și reale despre forțele armate ale Germaniei care operau în Rusia, ci și ce anume cunoșteau germanii despre forțele armate sovietice.
În acest context, se poate spune că Rudolf Roessler a influențat rezultatele războiului și deci cursul istoriei.
Serviciile prestate de Roesler pentru Moscova au fost plătite cu suma de 425 lire sterline, ceea ce reprezenta o sumă considerabilă pentru perioada respectivă.
Roessler, pus sub protecția autorităților elvețiene
În noiembrie 1943, Serviciul de Securitate al Elveției l-a atenţionat pe Roessler că ar putea fi prins de germani, aşa că el s-a pus sub protecția autorităților elvețiene, rămânând aşa până la terminarea războiului.
1947, anul în care Roesler a fost reactivat
În anul 1947, Serviciul de Spionaj Militar Sovietic l-a reactivat pe Rudolf Roesler, evident, cu acordul tacit al autorităților elvețiene.
Apoi, timp de 5 ani, respectiv până în anul 1952, folosindu-se de relația pe care continua să o aibă în Germania, Roessler a furnizat rușilor informații militare extrem de exacte cu privire la trupele americane și britanice de ocupație din Germania, aplicațiile desfășurate și planurile de operații pentru situații de război, fiind plătit lunar cu suma de 400 lire sterline.
1952, anul arestării lui Roessler
În anul 1952, sub presiunile Germaniei, autoritățile elvețiene au fost obligate să pună capăt activității lui Roessler, acesta fiind arestat, împreună cu colaboratorul său elvețian Schnieper.
Aceștia au fost „judecați și condamnați” la închisoare, de unde au fost eliberați după câteva luni.
Roessler nu a dezvăluit niciodată secretul privind legătura lui din Germania
Spionul Rudolf Roessler a decedat în anul 1962, refuzând categoric să recunoască că ar fi fost vreodată implicat în acțiuni de spionaj.
Astfel, Roessler a dus cu el în mormânt secretul privind legătura lui din Germania, care i-a furnizat informațiile de o incredibilă valoare, pe care el le-a transmis rușilor, potrivit secreteleluilovendal.ro