Mai ales în orașele mari, aerul este adesea greu respirabil. Iar aerul din cameră, fie el prea umed sau prea uscat, riscă să ne afecteze fiecare aspect al vieții de zi cu zi, începând de la calitatea somnului și până la starea generală de bine.
Din acest motiv, specialiștii au întocmit un top al plantelor care purifică aerul și ne ajută să ne simim mai bine, atât fizic, cât și pe plan emoțional. Iată cele șase cele mai bune plante pe care le poți avea în casă și beneficiile pe care acestea le aduc.
Proiectul este demarat de Banca pentru Resurse Vegetale Genetice Buzău, care își justifică inițiativa astfel: „Noi avem un proiect – ‘Plante care purifică aerul’ – şi avem studii făcute în care arătăm că noi considerăm că stăm într-o locuinţă bine igienizată şi curată, însă avem foarte multe elemente de mobilier şi echipamente care nu sunt atât de prietenoase cu sănătatea noastră. Mă gândesc la tot felul de lacuri, de vopsele, la mobilă care este confecţionată din rumeguş presat, practic este un deşeu. Aici avem un paradox, băgăm lemne pe foc şi ne facem mobilă din rumeguş presat, un deşeu toxic, pe care îl transformăm în mobilier comprimat, care conţine fel de fel de substanţe chimice. Aceste elemente de mobilier degajă substanţe care afectează starea noastră de sănătate, respiraţia, memoria. Nu mai vorbim despre plastic, PVC. Chiar dacă aceste obiecte par comode şi oferă un aspect de curăţenie, în timp degajă tot felul de compuşi chimic”.
Voalul miresei
Voalul miresei este o plantă recunoscută îndeosebi pentru absorbția monoxidului de carbon.
Iedera ornamentală
Iedera ornamentală este o plantă de apartament ce ajută la calmarea sistemului nervos, precum și la mascarea mirosurilor puternice și neplăcute, precum cel de vopsea.
Cactusul
Cactusul este o plantă discretă și care nu necesită îngrijiri deosebite. Pe cât este de practică, pe atât este de utilă pentru relaxare și o sănătate mintală bună.
Busuiocul
Busuiocul este cel mai bun odorizant de cameră natural pe care îl poți avea. Cu atât mai mult atunci când începe să se usuce.
Drusaimul și mușcatele
Aceste plante fără un miros prea puternic au însă proprietăți de absorbție a monoxidului de carbon. Pentru proprietățile lor, ele sunt unele dintre cele mai populare plante de apartament.
Riscurile plantelor decorative
Pe de altă parte, trebuie să știți și plantele de care cel mai bine vă țineți departe:
„Trebuie să ştiţi că sunt şi plante care sunt decorative, frumoase, dar extrem de toxice. Avem, de exemplu, Crăciuniţa, ne bucurăm de ea în perioada sărbătorilor, însă planta este foarte toxică. Mai sunt plante care cresc în gospodărie, cucuta, o plantă extrem de toxică, nu partea aeriană, cât rădăcina. Dacă pui limba sau înghiţi puţin suc din rădăcina de cucută, mori fără să mai ai timp să iei vreo măsură, pentru că sucul este extrem de periculos. Este un univers al plantelor cu beneficii şi pericole. Leandrul, iarăşi o plantă frumoasă, însă este foarte toxică. Atenţie, când îngrijim, când toaletăm aceste plante trebuie să ne spălăm bine pe mâini”, au spus specialiștii, conform Realitatea.