Problemele digestive (digestie dificilă, arsuri, dureri, flatulență… ) sunt foarte frecvente și ne pot afecta neplăcut viața.
În majoritatea cazurilor ele se datorează exceselor alimentare, regimurilor de slăbire stricte și bineînțeles unui stil de viață stresant, cu mese neregulate, consum de alcool și tutun.
Este binecunoscut faptul că problemele digestive simple se pot trata cu remedii oferite de natură.
Ce plante medicinale ajută la ameliorarea afecțiunilor digestive
Rădăcina de angelica (planta ocrotită de lege) este una dintre plantele care favorizează digestia, stimulând producția de sucuri gastrice, acizi biliari și enzime pancreatice. Totodată, această plantă are și efect antispastic.
În magazinele naturiste se găsesc produse sub formă de tinctură de angelică.
Pentru calmarea colicilor la stomac, se pun 2-5 g rădăcină în 200 ml apă clocotită, se fierbe totul timp de 5 minute și se strecoară.
Se bea o jumătate de cană înainte de masă.
Menta este un bun remediu tradițional, întrebuințat în caz de
- diaree
- spasme stomacale
- spasme biliare
- sindrom de colon iritabil.
Pentru ameliorarea crampelor abdominale se poate consuma un preparat obtinut astfel: toarnă 150 ml apă fierbinte peste 3 lingurițe cu frunze și infuzați timp de 10 minute.
Cantitatea obținută, după strecurare, se bea în 2-4 reprize într-o zi.
Chimenul este întrebuințat pentru atenuarea balonărilor, senzației de greutate în stomac și crampelor abdominale ușoare.
Tratament constă în administrarea a câte 3 picături dintr-un ulei esențial de chimen (cu puțină apă) de 2 ori pe zi, în timpul mesei.
În caz de colon iritat, se poate obține o calmare a acestuia, apelând la o combinație de două uleiuri:
- chimen
- mentă
Pentru combaterea balonărilor, infuzați, timp de 10-15 minute, 1/2 linguriță cu semințe în 200 ml apă clocotită. Ceaiul se bea călduț, înaintea meselor principale.
Roinița este recomandată în problemele de natură nervoasă ale aparatului digestiv.
Zilnic se consumă o infuzie (de 3 ori pe zi, câte o ceașcă, în timpul sau la sfârșitul meselor ) din 2 lingurițe cu frunze și 150 ml apă, ținând ibricul acoperit 10 minute.
Feniculul este o altă planta care ameliorează senzația de prea-plin după o masă consistentă, precum și colicile la stomac și vezica biliară.
Se folosește sub formă de infuzie, preparată astfel: se zdrobește 1 linguriță cu semințe (pentru ca uleiul eteric conținut în ele să poată trece în ceai), apoi se opărăsc cu 150 ml apă fierbinte, se lasă la infuzat timp de 15 minute, apoi se strecoară.
Zilnic, se beau 2-3 cești de infuzie de fenicul.
Mușețelul ajută la liniștirea spasmelor tractului digestiv și acționează eficient contra balonărilor și a diareei.
Pentru prepararea unei infuzii, se toarnă 150 ml apă clocotită peste 2 lingurițe cu flori uscate, se acoperă vasul, se infuzează timp de 10 minute, apoi se strecoară
Zilnic, se consumă 3-4 cești din această infuzie.
Lemnul-dulce calmează durerile de stomac provocate de hiperaciditate și arsurile din capul pieptului. Se infuzează timp de 10-15 minute 2 lingurițe cu rizom mărunțit, opărit cu 150 ml apă clocotită.
Se recomandă consumul unei cesti de preparate de 3 ori pe zi, după mese.
În magazinele naturiste se găsesc suplimente cu extract de lemn-dulce, având concentrații mai mari ale substanței active, dar trebuie precizat faptul că acestea sunt contraindicate persoanelor care suferă de hipertensiune, potrivit formula-as.ro