Lifestyle

Plante minune și suplimente care ne ajută în lupta cu depresia. Care sunt beneficiile?

Credit imagine: edupedu.ro

Plante minune și suplimente care ne ajută în lupta cu depresia. Care sunt beneficiile? Depresia este una dintre cele mai răspândite boli ale mileniului. În urma unui studiu, Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că peste 300 de milioane de oameni de toate vârstele au fost afectaţi în 2015, ceea ce înseamnă o creştere de 18% în zece ani, aproape 800.000 de persoane se sinucid anual din această cauză, iar 15% dintre femei suferă de depresie la un anumit moment pe parcursul vieţii.

În ultima perioadă, auzim tot mai des oameni care supun că sunt depresivi sau anxioși, însă acest diagnostic trebuie pus de un specialist. Dar până atunci, oamenii trebuie să știe că alimentația joacă un rol important pentru sănătate. Specialiștii spun că depresia se poate agrava de o alimentație dezechilibrată.

Deși sunt necesare mai multe cercetări, anumite alimente, plante și suplimente alimentare te pot ajuta să previi sau să reduci severitatea depresiei. În unele cazuri, depresia poate fi agravată de o alimentație dezechilibrată.

Alimentațiile sănătoase și echilibrateoferă creierului nutrienții esențiali de care are nevoie. Deficiențele unor substanțe pot cauza anumite instabilități la nivelul creierului, din punct de vedere chimic, motiv pentru care simtomele depresiei se pot accentua sau, de asemenea, se pot declanșa episoase depresive.

Alimente și suplimente alimentare te ajută în lupta împotriva depresiei

Acizii grași omega-3

Acizii grași omega-3 sunt esențiali pentru buna funcționare a creierului. Din acest motiv, acești nutrienți sunt foarte importanți pentru menținerea funcțiilor cognitive și echilibrului minții. Aceștia pot fi obținuți numai din alimentație, întrucât organismul nostru nu îi pot produce. Acizii grași omega-3 se regăsesc în pește gras, spanac, broccoli, conopidă, fasole, mazăre, avocado, banane, zmeură, piersici, ananas, semințe și nuci.

Vitamina D

Anumite studii atestă că suplimentele cu vitamina D, sau un nivel optim de vitamina D prezent în organism, ajută persoanele care suferă de depresie. De mult eori, persoanele depresive au un nivel scăzut de vitamina D în organism, motiv pentru care specialiștii au făcut această conexiune între depresie și vitamina D. Această vitamină poate reduce inflamația, echilibrează starea de spirit și protejează împotriva tulburărilor neurocognitive. Aceasta se regăsește în lactate, gălbenuș de ou, pește, cereale, ciuperci și ficat de vită.

Zinc

Zincul este un mineral esențial pentru menținerea funcțiilor creierului, iar o deficiență de zinc poate crește riscul de a dezvolta depresie. De asemenea, un nivel optim de zinc ajută la ameliorarea simptomelor afecțiunii, dacă este asociat cu medicația utilizată pentru tratamentul depresiei. Zincul se regăsește în lactate, carne (porc, vită, miel), fructe de mare, leguminoase, semințe, nuci, ouă.

Mai mult, vitaminele B, magneziul, șofranul, rhodiola și creatina conțin substanțe care ajută atât la prevenirea depresiei, cât și la ameliorarea manifestării simptomelor, potrivit doctorulzilei.ro.