Planta minune care care te scapă rapid de kilogramele în plus. Pe lângă efectul de slăbitre, această plantă te ajută pentru funcționarea normală a rinichilor, reduce disconfortul care apare la nivelul articulațiilor, ligamentelor și tendoanelor. Cum se poate folosi această plantă?
Planta minune care care te scapă rapid de kilogramele în plus. Cum se prepară ne spune Dr. Ovidiu Bujor
Planta minunte este coada calului. Această plantă este indicată în anemii, ulcer gastric, încetinirea osteoporozei, precum şi în cura de slăbire în asociere cu alte plante.
Preparatele pe bază de coada calului au o utilizare îndelungată în medicina tradiţională. Datorită conţinutului de de potasiu, flavonoizi şi saponide, aceste preparate au o acţiune diuretică, potrivit ”Ghidului plantelor medicinale şi aromatice“, coordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bojor.
Acidul silicic şi silicaţii din această plantă are efecte favorabile asupra sistemului osos şi a ţesutului conjunctiv, ajutând la o mai bună asimilare a calciului.
Pentru uzul extern, preparatele pe bază de coada calului ajută la cicatrizarea rănilor greu vindecabile.
În unele ţări, pe lângă acţiunea diuretică, de stimulare a digestiei şi prevenire a osteoporozei, coada calului intră în compoziţia unor produse dietetice utile în cura de slăbire, în asociere cu alte plante.
Se poate prepara sub formă de decoct, din două linguriţe la o cană cu apă: se beau două-trei căni pe zi. Tinctura se prepară din 20 de grame de plantă uscată la 100 de mililitri de alcool de 60 de grade prin macerare timp de 8 zile. Se iau câte 25-30 de picături, de trei ori pe zi, în puţină apă. În litiaza renală şi în edemele cardio-renale, coada calului este contraindicată, potrivit Antena 3.
- Utilizări în medicina naturistă
Coada-calului este cunoscută si folosită încă din antichitate în medicina tradițională ca și sursă de acid salicilic (substanță activă conținută în Aspirina modernă). Dioscoride, medic, farmacolog și botanist al Greciei antice, laudă proprietățile hemostatice ale acestei plante. Plinius cel Bătrân pretinde chiar că proprietățile hemostatice ale plantei ar fi atât de mari, încât ar fi suficient ca aceasta să fie ținută în mână pentru a beneficia de proprietățile sale vindecătoare.
- Întrebuințări
Coada-calului este folosita pentru vindecarea contuziilor (umflături, vânătăi), cicatrizarea rănilor, ulcerului varicos, bubelor, edemelor la picioare atât de frecvente in climacterium, degerăturilor, eczemelor, neurodermitelor, combaterea transpirației excesive a picioarelor. Deasemenea, datorită acțiunii diuretice a ceaiului, acesta este indicat în prevenirea calculozei renale (spală rinichii și căile urinare). Medicul german Sebastian Kneipp, care a readus această plantă în medicina naturistă în Germania secolului XIX, recomandă această plantă și în tratamentul artrozei sub formă de ceai/elixir. În zilele noastre, această plantă se regăsește în diverse preparate (nu doar marca dr. Kneipp) de tip ceai pentru tratamentul reumatismului, tusei, rinichilor și purificare a sângelui.
Prepararea ceaiului/decoctului: 1 lingură de plantă uscată la 250ml apă se fierbe timp de 10-15min. Se va consuma zilnic o ceașcă. Prepararea băii: Un pumn de plante se pune la macerat în 10L apă timp de 6h. După aceea, se strecoară lichidul în vană iar peste plantele rămase se toarnă iarăși 10L de apă și se fierbe cca. 10min. Decoctul obținut se strecoară și el în vană, se adaugă apă caldă cât să acopere corpul și se stă cca. 20-25 min în baia obținută. După această baie nu se face duș.