Planta minue! Conține mai multă vitamina C decât citricele. Mihaela Bilic. „Consumați din belșug, cu snopul”.
Conform specialiștilor, nn kilogram de pătrunjel este echivalentul a patru kilograme de citrice din punctul de vedere al conţinutului de vitamina C. Important este, în opinia celebrului nutriționist Mihaela Bilic ca această legumă să fie consumată în cantități considerabile.
Bilic a enumerat proprietățile miraculoase ale acestui aliment atât de simplu și de banal pentru cele mai multe gospodine.
„Pătrunjelul conține mai multă vitamina C decât sucul de lămâie! Pentru că ne aflăm în plină pandemie virală (…) vitamina C este cea mai celebră dintre vitamine pentru că are proprietăți antioxidante – ajută organismul să neutralizeze radicalii liberi și procesele oxidative, întărind astfel sistemul imun.
Legumele sunt mai bogate în vitamina C decât fructele
Când vine vorba de surse naturale de vitamina C, primul nostru gând este la lămâii și citrice în general. Adevărul este că legumele sunt mult mai bogate în vitamina C comparativ cu fructele, iar campionul este nimeni altul decât banalul pătrunjel.
Cu un conținut de aproape 200 mg vitamina C/100 g, pătrunjelul depășește toate celelalte fructe și legume: ardei gras roșu 160 mg, suc de lămâie 128 mg, ardei gras verde 120 mg, kiwi 92 mg, căpșuni 67 mg, suc de portocale 54 mg.
Pătrunjelul, un preparat simplu și eficient pentru bolnavii aflați în convalescență!
Singura condiție este să consumăm pătrunjel din belșug, cu snopul, sub formă de salată (după exemplul salatei libaneze numite tabouleh), nu doar câteva frunze, ca decor în ciorbă sau tocăniță.
În plus, pătrunjelul este bogat în fibre, betacaroten (precursor de vitamina A), acid folic, fier și calciu – adică elemente esențiale pentru sănătate. Nu e de mirare că în Franța salata de pătrunjel (tabouleh) este prezentă constant în meniul spitalelor, un preparat simplu și eficient pentru bolnavii aflați în convalescentă.
Pătrunjelul îmbunătățește digestia
Așa că de mâine uitați de lipsa lămâilor de la raft și umpleți coșul cu pătrunjel! E antianemic, antioxidant, îmbunătățește digestia, ameliorează circulația (are vitamina K anticoagulantă) și, nu în ultimul rând, asigură o respirație proaspătă – neutralizează mirosurile neplăcute din gură, inclusiv pe cel de usturoi!”, a fost mesajul Mihaelei Bilic, pe pagina sa de Instagram.