Lifestyle

Planta cu efecte miraculoase ignorată de români. Nu poate fi modificată genetic

Planta cu efecte miraculoase ignorată de români. Nu poate fi modificată genetic

Iarba grasă sau iarba porcului este denumită științific Portulaca oleracea, crește acum în toate colțurile lumii.

Originară din Persia și India această plantă a ajuns să fie cultivată în mai multe țări ale lumii, datorită efectelor ei deosebite în medicina naturistă, dar se poate folosi și ca aliment.

Iarba grasă chiar dacă la noi în țară nu se consumă deloc, în unele țări este inclusă în meniu.

Frunzele sale cărnoase și acrișoare se consumă sub formă de salată. Se mai folosește și sub formă de ceai sau infuzie, în tratamentul unor boli ale sistemului digestiv.

Planta are o tulpină cărnoasă, târâtoare, de formă cilindrică, iar frunzele spatulate, suculente, îngustate spre bază. Florile sale sunt de culoare galben portocaliu sau roșiatice. Fructul este o capsulă cu multe semințe mici de culoare cenușiu. O sămânță își păstrează proprietățile germinative timp de 3-4 ani.

Este una dintre puținele plante asupra căreia nu există suspiciuni că ar fi modificată genetic

Iarba grasă este una dintre puținele plante asupra căreia nu planează suspiciuni că ar fi modificată genetic.

Datorită conținutului bogat de fibre, vitamina A, C, B, acizi grași omega-3, calciu, mangan, potasiu, fier, magneziu, cupru, carotenoizi și pigmenți betaalainici, această plantă este folosită și în mediul farmaceutic.

Beneficii de care nici nu bănuiați

Îmbunătățește circulația – conținutul ridicat de fier și cupru din iarba grasă este extrem de benefic pentru sistemul circulator.

Sănătatea inimii – această plantă este bogată în potasiu și acizi grași omega-3 care susțin sănătatea cardiovasculară. Potasiul scade tensiunea arterială, iar acizii grași reglează nivelul colesterolului.

Oase puternice – Fierul, manganul, calciul și magneziul împiedică deteriorarea oaselor și le mențin sănătoase și puternice. Consumul regulat poate preveni osteoporoza.

Tratează boli gastro-intestinale – această iarbă este folosită de regulă în medicina tradițională chineză în tratarea mai multor boli gastro-intestinale, de la diaree la dizenterie. Ea conține compuși organici, precum glucoza, acidul citric, acidul malic și alanină, care susțin funcțiile gastro-intestinale.

Bună la dietă – iarba grasă este bogată în fibre, dar are un nivel scăzut de calorii, așadar este perfectă dacă vrei să slăbești, mai ales că provoacă și un sentiment de sațietate.