Guvernul a stabilit plafonarea prețului polițelor de asigurare obligatorie printr-o Hotărâre de Guvern care va intra în vigoare săptămâna viitoare.
Conform Hotărârii de Guvern nr. 298/2023, ce se va aplica din 11 aprilie, tarifele care trebuie plătite pentru încheierea unei polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) nu vor putea depăși valorile utilizate de fiecare asigurător în parte la sfârșitul lunii februarie 2023. Potrivit hotărârii, valorile maxime ale tarifelor de primă pentru polițele RCA vor trebui stabilite, de fiecare asigurător în parte, la nivelul celor practicate de aceștia la data de 28 februarie 2023.
Actul normativ este o soluție temporară la creșterea prețurilor la polițele RCA din ultima perioadă. Majorarea a survenit ca urmare a inflației, dar și în urma anunțării retragerii autorizației de funcționare a societății de asigurări Euroins România, lider de piață în ceea ce privește asigurările RCA.
Care va fi nivelul plafonului RCA
Tarifele plafonate se vor aplica timp de șase luni, începând de săptămâna viitoare, respectiv până pe 11 octombrie 2023, și doar în cazul contractelor RCA încheiate după această dată.
Complementar, actul normativ mai prevede că – pentru ca prețurile plătite de șoferi să fie cât mai mici – comisioanele de distribuție a polițelor RCA vor fi limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție până în octombrie.
Potrivit lui Valentin Ionescu, director pe zona de asigurări în cadrul ASF, în cazul persoanelor fizice media este cu 12% mai mică faţă de tarifele de referinţă RCA publicate de ASF pe 7 martie.
Pentru nerespectarea regulilor cuprinse în hotărâre, respectiv depășirea nivelului tarifelor de primă maxime stabilite potrivit noilor reguli, și practicarea unui comision de distribuție mai mare decât cel amintit mai sus, asigurătorii vor putea primi amenzi de până la 50.000 de lei, conform avocat.net.
Premierul solicită vigilență din partea ASF
Guvernul a aprobat hotărârea de guvern privind plafonarea tarifelor RCA la nivelul de la finalul lunii februarie 2023.
„Am avut întâlniri şi am condiţionat această hotărâre de guvern de elaborarea în cele 6 luni a modificărilor legislative care să asigure evitarea unor astfel de derapaje. Consider că este absolut inacceptabil să continuăm să ne jucăm cu aceste dezechilibre produse de o companie sau alta, motiv pentru care ASF împreună cu celelalte instituţii, cu Consiliul Concurenţei şi cu ceilalţi actori din piaţa asigurărilor trebuie să aibă un dialog onest, transparent şi foarte clar privind modificările legislative care trebuie să fie realizate”, a declarat premierul Nicolae Ciucă în cadrul ședinței de guvern în care s-a adoptat decizia plafonării RCA.
Se vor plafona și comisioanele de distribuție
Cristian Roșu, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) care a asistat la falimentul City Insurance și Euroins, a explicat că: „Aceste tarife ofertate vor fi cele de la sfârșitul lunii februarie 2023. De asemenea se vor plafona și comisionale de distribuție la 8% din prima netă și toți asigurătorii vor calcula și oferta aceste tarife la nivelul de B0, însemnând baza de la care se pornește orice calcul, care ulterior va fi bonusat sau malusat în funcție de istoricul de daună al fiecărui șofer din anii anteriori. Acest lucru se va aplica și BAAR, chestiune convenită cu toții. Toată lumea a agreat această formulă”, a mai declarat oficialul ASF citat de Hotnews.