PSD a făcut un pas suplimentar în direcția implementării plafonării dobânzilor la credite, o inițiativă menită să reglementeze sectorul financiar.
Proiectul de lege referitor la protecția consumatorilor în privința costului total al creditării și cesiunii de creanțe a fost aprobat de comisiile de fond din Camera Deputaților. Anterior, a trecut tacit de Senat, chiar în luna februarie 2022.
Plafonarea dobânzilor la credite
Principalele modificări față de varianta inițială includ:
-se plafonează doar dobânzile la împrumuturile acordate de Instituțiile Financiare Nebancare (IFN), nu și de bănci;
-plafonarea se aplică pe tipuri și praguri de valoare a sumelor contractate;
-noile prevederi, dacă vor fi aprobate de plenul Camerei, vor fi aplicate și creditelor în derulare, la cerere.
Conform modificărilor adoptate de comisii, reglementările se aplică exclusiv instituțiilor financiare non-bancare (IFN). Prevederile nu sunt extinse și către bănci, conform RTV.
La finele trimestrului al treilea din 2023, populația avea credite în valoare de aproape 10,7 miliarde de lei la IFN, în comparație cu creditele de consum de la bănci în valoare de 68 de miliarde de lei și creditele ipotecare de 105 miliarde de lei, conform datelor furnizate de BNR.
Prevederile legii includ:
-se aplică pentru creditele ipotecare și cele de consum (în valoare de până la 100.000 de lei), acordate de IFN;
-dobânda anuală efectivă (DAE) la creditele ipotecare va fi limitată la cel mult 8 puncte procentuale peste dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR;
-în cazul creditelor de consum, DAE nu poate depăși cu mai mult de 27 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR.
Restricții în raport cu suma împrumutată pentru consum
-pentru creditele de consum în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 1% pe zi;
-pentru creditele între 5.001 și 10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,8% pe zi;
-pentru creditele între 10.001 și 25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,6% pe zi.
Se implementează restricții în funcție de cuantumul împrumutului pentru consum. Pentru toate împrumuturile, suma totală ce trebuie achitată de către consumator nu poate depăși de două ori valoarea totală a creditului.
PSD nu a abandonat ideea de a implementa legea și pentru creditele aflate deja în curs de desfășurare, însă a ajustat condițiile în comparație cu forma inițială:
-clientul trebuie să facă o cerere de revizuire dacă dobânda depășește plafonul stipulat în lege, la care creditorul trebuie să răspundă în 30 de zile;
-dacă situația nu se rezolvă între părți, consumatorul trebuie să apeleze la instanță.
Alte prevederi:
-sunt introduse și limite în funcție de valoarea împrumutului de consum;
-pentru toate împrumuturile, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului;
-se interzice firmelor de recuperare creanțe să perceapă de la debitori o sumă totală care să depășească cuantumul creanței de la momentul încheierii contractului de cesiune.
Perioada de aplicare a legii este de 90 de zile de la promulgare și publicarea în Monitorul Oficial.