Lifestyle

Plăcintă rustică. Nici nu bănuiești cât de gustoasă este. Deliciu culinar fără GRĂSIMI

Plăcintă rustică. Nici nu bănuiești cât de gustoasă este. Deliciu culinar fără GRĂSIMI

Plăcintă rustică. Nici nu bănuieșt cât de gustoasă este. Deliciu culinar fără GRĂSIMI

Rețeta propusă pentru astăzi este super gustoasă. Nu trebuie să stai prea mult n bucătărie pentru că se gătește repede și are în compoziția ei o legumă bogată în apă, în vitamine B9, B1, A, fosfor, mangan, potasiu, magneziu, dar și alte substanțe nutritive, precum cupru, acid folic, zinc, fier, calciu, vitaminele A și K.

Plăcintă rustică. Nici nu bănuiești cât de gustoasă este și cât de sănătoasă pentru organism

Ingrediente necesare pentru plăcintă:

  • 5 dovlecei medii,
  • 2 ouă mari (sau trei mici),
  • 200 de grame de mozzarella ușoară,
  • 40 de grame de parmezan ras,
  • o lingură de ulei,
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare:

Mai întâi spălăm dovleceii și tăiam cele două capete. Puteți că nu-i curățați de coajă, care conține cantități foarte mari de vitamine B9, B1, A, fosfor, mangan, potasiu, magneziu, dar și alte substanțe nutritive, precum cupru, acid folic, zinc, fier, calciu, vitaminele A și K.

Dovlecii se rad pe răzătoarea cu ochiuri mari, îi sărați și lăsați-i pentru 15-20 minute într-o strecurătoare, la scurs. Ulterior, luați câte o grămăjoară și strângeți-o în pumn să se scurgă bine și-i puneți într-un bol. Adăugați la dovleci ouăle, parmezanul ras și 100 g de mozzarella feliată.

Condimentați cu sare și piper și amestecați totul bine. Luați o tavă de copt, așezați pe ea hârtie pergament și turnați în ea compoziția, nivelând-o. Tava se dă într-un cuptor încins și plăcinta se coace 190 de grade, timp de 15 minute. În acest moment, adăugați celelalte 100 de grame de mozzarella și o linguriță de parmezan. Plăcinta se mai dă la cuptor pentru cinci minute ca să se formeze o crustă fantastică. Plăcinta noastră rustică este gata. O puteți servi pe masă cu puțină smântână sau iaurt. Poftă bună!

Dovleceii proaspeţi sunt mai rar consumaţi, deoarece persoanelor cu digestia sensibilă le pot produce uşoare balonări şi senzaţii de disconfort abdominal. În această formă, au însă efecte terapeutice excelente. Se pot consuma ca atare, tăiaţi în felii lungi, ca şi castraveţii, ori tăiaţi cuburi mărunte şi introduşi în salatele de vară alături de roşii, de ardei, de castraveţi etc. Doza terapeutică zilnică este de minimum 200 de grame.

Dovleceii gătiţi de regulă, se prepară prin fierbere, ceea ce le distruge o parte din vitamine, din flavonoide şi alte principii active complexe. Rămâne însă fosforul, magneziul, potasiul, fibrele alimentare, fiind recomandaţi în dieta cardiacilor, a hipertensivilor, precum şi a celor care au probleme de greutate. Dovleceii prăjiţi sunt cel mai puţin indicaţi.

Studii făcute asupra populațiilor din America Centrală, unde această legumă face parte din alimentația zilnică, au arătat că în aceste zone scleroza multiplă este practic necunoscută. Se pare că flavonoidele, vitamina B9 și alte substanțe active din coaja dovlecelului protejează teaca de mielină, pentru a nu fi distrusă.

Top beneficii dovlecei: buni pentru slăbit şi pentru sănătatea inimii

Ideal în curele de slăbire – o porţie de 100 de grame de dovlecel conţine doar 15 kilocalorii, aşa că poate fi inclus fără probleme în orice cură de slăbire. Dovlecelul este bogat în apă şi fibre, motiv pentru care te vei sătura mai repede şi vei ţine la distanţă foamea pentru mai mult timp.

Bun pentru menţinerea sănătăţii în general – dovlecelul este o sursă bună de mangan, zinc, potasiu, cupru, fosfor, calciu, folaţi, vitaminele A, C, B1, B6, B12. De asemenea, în dovlecel găseşti cam toate grupele de substanţe nutritive, inclusiv carbohidraţi, aminoacizi şi sodiu, iar asta te va ajuta cu siguranţă să îţi menţii sănătatea fizică şi mintală.

Ar putea proteja bărbaţii de problemele cu prostata – câteva studii au ajuns la concluzia că un extract din dovlecel ar putea proprietăţi benefice pentru afecţiunile prostatei, în special în prevenirea sau ameliorarea hipertrofiei benigne de prostată. Această afecţiune se manifestă prin necesitatea imperioasă de a urina, micţiuni dificile sau întrerupte şi incontinenţă urinară. Dovlecelul, dar şi alte alimente bogate în fitonutrienţi, poate ameliora aceste simptome neplăcute.

Reduce riscul de cancer de colon – fiind bogat în fibre, dovlecelul ajută la menţinerea unui tranzit intestinal sănătos, iar vitamina C, folaţii şi betacarotenul protejează celulele de acţiunea radicalilor liberi şi previn inflamaţiile din corp.

Oferă protecţie cardiovasculară – conţinutul crescut de magneziu şi potasiu ajută la reducerea tensiunii arteriale, care poate favoriza apariţia infarctului şi a accidentului vascular cerebral. De asemenea, dovlecelul ajută la prevenirea formării depozitelor de grăsime pe vasele de sânge (ateroscleroză) şi reglează nivelul colesterolului, datorită conţinutul mare de fibre, potrivit csid.ro.