Lifestyle

Plăcintă de primăvară cu urdă și mărar. Rețeta tradițională din Bucovina

Plăcintă de primăvară cu urdă și mărar. Rețeta tradițională din Bucovina

O plăcintă cu urdă și mărar este desertul cel mai potrivit, acum primăvara, când au început să apară verdețurile.

Combinația de urdă și mărar dă o notă de prospețime, iar dară amestecul este pus într-o plăcintă, iese ceva care nu are cum să nu vă placă.

Plăcintele cu urdă și mărar sunt foarte delicioase, aromate și deosebite, datorită umpluturii. Este o rețetă tradițională din Bucovina foarte ușor de preparat.

 

Plăcinte cu urdă și mărar este încă o dovadă, că mâncarea bună nu dispare niciodată de pe mesele românilor. Această rețetă este extrem de versatilă. Ea poate fi făcută cu orice fel de brânză, cu varză sau chiar cu cartofi.

Rețeta tradițională, veche de sute de ani

Ingrediente

Pentru aluat ai nevoie de:

1 kg făină

2 ouă

2 linguri zahăr

50 gr drojdie

1 linguriță sare

50 ml ulei

600 ml apă calduță (în functie de tipul făinii, poate intra mai puțină)

Pentru umplutură ai nevoie de:

700 gr urdă

o legatură mărar verde

sare

Mod de preparare

Se cerne făina într-un vas mare și se pune o linguriță de sare și cele două ouă bătute. Se adaugă drojdia dizolvată cu cele 3 linguri de zahăr, după care începem să frământăm, turnând puțin câte puțin apă călduță. Aluatul se frământă până se obține o consistență elastică. Se adaugă și uleiul frământând energic pana îl încorporăm.

După ce am terminat de frământat, acoperim vasul cu o folie de plastic sau cu un prosop de bucătărie și lăsăm aluatul la dospit până își dublează volumul.

Se rupe aluatul în 12 bucăți egale, se formează bile și se lasă câteva minute la crescut după care se întind în formă de cerc cu diametrul de 15 cm. Se așează umplutura de urdă în centru și se împăturește aluatul astfel încât marginile să se unească, iar apoi se întinde ușor fiecare plăcintă în formă de cerc.

Se mai lasă la crescut pe o suprafață presărată cu faină.

Se ia o tigaie de fontă sau orice alt tip de tigaie cu pereții groși și se pune la încins, fără ulei în ea. Când tigaia s-a încălzit bine, se micșorează flacăra, se pune prima plăcintă în tigaie și se acoperă cu un capac. Când plăcinta s-a copt, o întoarcem și pe partea cealaltă păstrând deasupra capacul, potrivit stiridiaspora.ro