În perioada de iarnă, când nu mai avem de unde să cumpărăm fructe proaspete, putem să facem o delicioasă plăcintă cu dovleac, care ne va oferi o adevărată bucurie a gusturilor.
Rețeta pe care vă recomandăm s-o faceți este foarte simplă și nici nu vă reține mult timp în bucătărie.
Aluatul se face din cu, borș și ulei, devenid delicios cu umplutura de dovleac și nucă.
Ingradiente
Plăcinta cu dovleac și nucă se face din: 10 linguri de borș 250 ml de ulei, un sfert de linguriță de sare, 25 de grame de drojdie proaspătă și 700 de grame de faină.
Pentru umplutură avem nevoie de 200 grame de nucă măcinată, 1,5 kg de dovleac, scorțișoară, 3 linguri de zăhar.
Mod de preparare
Borșul se pune într-un castron, se adăugă drojdia, care tgrebuie dizolvată. Adăugăm uleiul și sarea și amestecăm bine, omogenizând compoziția. Ulterior, se pune făina, până abținem un aluat consistent și ușor de întins. Aluatul se așează la un loc călduț pentru aproximativ o ora cât să își dubleze aluatul volumul.
Dovleacul se curăță de coajă, api se dă prin răzătoarea mare. În dovleac de pun trei linguri de zahăr și se lasă să scadă la foc mic până când se înmoaie și scade zeamă. Când este gata, se lasă să se răcească, amestecăm scorțișoară și nuca și apoi împărțim compoziția rezultată în trei părți.
Când aluatul a crescut, se împarte din trei părți egale. Luăm o parte și o punem pe masă de lucru presărată cu făină. Formăm o foaie subțire peste care punem punem o parte din compoziția de dovleac și nuca, pe care o întindem bine pe toată suprafață acesteia.
Învârtim foaia de aluat în așa fel încât să formăm un sul și îl strângem la capete. La fel procedăm și cu celelalte două părți de aluat. Punem sulurile formate în tavă fie întregi.
Cuptorul se dă la 190 de grade. Se dă tava în cuptor pentru aproximativ 50 de minute până când plăcintele se rumenesc.
Când sunt gata, stropim plăcințelele cu puțin apă după care se acoperă cu un prosop. Când s-au răcit, se taie bucăți, se pudrează cu zahăr pudra vanilat.