Guvernul condus de Marcel Ciolacu propune o serie de măsuri fiscale menite să aducă echilibru bugetar în România. Însă acestea pot avea un impact semnificativ asupra economiei populației. Una dintre prevederile care stârnește îngrijorare este reducerea fondului Pilonului II de pensii.
Sute de mii de lucrători din diverse sectoare ale economiei românești sunt susceptibili să fie afectați de aceste măsuri fiscale. Asta dacă pachetul de legi propus de Ministerul de Finanțe va fi adoptat.
Pilonul II de pensii, afectat de măsurile fiscale
Potrivit estimărilor realizate de Economica.net, efectul asupra sistemului de pensii se va ridica la aproximativ 1 miliard de euro. Acești bani nu vor mai ajunge în fondurile de pensii administrate privat, adică Pilonul II.
Concret, pachetul fiscal prevede eliminarea contribuției către Pilonul II de pensii pentru lucrătorii din patru sectoare cheie ale economiei: IT, construcții, agricultură și industria alimentară. Această măsură afectează aproximativ 700.000 de angajați din sectorul construcțiilor și industria alimentară. La aceștia s-au adăugat aproximativ 200.000 de lucrători din industria IT care nu vor mai contribui la Pilonul II. Această decizie a stârnit critici din partea specialiștilor în pensii. Ei consideră că este regretabil faptul că se sacrifică siguranța financiară la bătrânețe în favoarea beneficiilor pe termen scurt. De asemenea, se consideră că această măsură reprezintă o formă de discriminare negativă față de aceste categorii profesionale.
Ce spun experții
”La cei peste 700.000 de angajați din construcții și sectorul alimentar se adaugă acum, din păcate, înca aproximativ 200 de mii de angajati din sectorul IT care nu vor mai plăti, nici ei, contribuții la pilonul 2. Este regretabil faptul că, chiar dacă la nivel declarativ toată lumea vorbește de importanța educației financiare, astfel de măsuri dau un mesaj contrar, și anume că siguranța financiară de la bătrânețe merită a fi sacrficată pentru beneficii pe termen scurt. Din păcate, este un “cadou” care va fi achitat tot de angajați prin scăderea veniturilor lor la vârsta pensionării. Până la urmă este o formă de discriminare în sens negativ a acestor categorii profesionale”, spune Radu Crăciun, președinte Asociația pentru Pensii Administrate Privat (APAPR), potrivit România TV.
În total, sunt afectați peste 800.000 de angajați de această măsură, fără a lua în considerare lucrătorii din agricultură, unde munca sezonieră joacă un rol semnificativ, iar contribuțiile la sistemul de pensii sunt inconstante.