Actual Lifestyle

Piedone și alți condamnați în Dosarul Colectiv vor fi rejudecați, a decis Înalta Curte, care a admis recursul în casație

Piedone și alți condamnați în Dosarul Colectiv vor fi rejudecați, a decis Înalta Curte, care a admis recursul în casație
Infoactual

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis, în principiu, cererile de recurs în casație făcute de Cristian Popescu Piedone și alte persoane condamnate de Curtea de Apel București în Dosarul Colectiv, se arată într-un comunicat al ÎCCJ. Admiterea de principiu se referă la acceptarea prezentării într-o instanță de judecată a cererilor de recurs în casație, dar decizia finală va fi luată abia după judecarea cauzei.

Înalta Curte a admis cererile de recurs în casație făcute de Popescu Piedone și alți condamnați în Dosarul Colectiv. Ce va urma

Înalta Curte a stabilit ca prim termen de judecată pentru cererile de recurs în casație data de 22 februarie 2023. Cauza va fi judecată de completul C8 cu trei judecători.

ÎCCJ a respins, totodată, cererile de suspendare a executării deciziei atacate formulate de inculpaţii Matei George Petrică şi Popescu Cristian Victor Piedone.

Recursurile în casație au fost făcute de grupul de inculpaţi format din Matei George Petrică, Popescu Cristian Victor Piedone, Anastasescu Alin George, Niţă Cristian Mihai și Radu Antonina, aceasta din urmă beneficiind de protecția statului moldovenesc care, după cum a scris și Infoactual, nu își extrădează cetățenii. Radu Antonina, fost angajată ISU, nu a făcut nicio zi de închisoare, ea fiind plecată la Chișinău la data pronunțării sentinței definitive.

Despre cazul dat, amintim că la data de 12 mai 2022, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu, pedeapsă scăzută la jumătate faţă de condamnarea de 8 ani şi 6 luni de închisoare câta fost decisă inițial de către Tribunalul Bucureşti.

Ca să înțelegem ce ar aduce nou recursul în casație, trebuie să știm ce reprezintă acesta ca definiție și terminologie juridică. El este prevăzut de Codul de procerdură penală. Recursul în casaţie urmăreşte să supună Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie judecarea, în condiţiile legii, a conformităţii hotărârii atacate cu regulile de drept aplicabile.

Pot fi atacate cu recurs în casaţie deciziile pronunţate de curţile de apel, ca instanţe de apel, cu excepţia deciziilor prin care s-a dispus rejudecarea cauzelor.

Pe înțelesul simplu, admiterea casației ar reprezenta o portiță de scăpare pentru fostul primar Cristian Popescu Piedone și pentru ceilalți condamnați, după o rejudecare a dosarului în care au fost condamnați.