Actual Lifestyle

Piatra runică descoperită acum nu este cea mai veche. România are pietre de 4 ori mai vechi. Mesajul pe una dintre ele: șocant

Piatra runică descoperită acum nu este cea mai veche. România are pietre de 4 ori mai vechi. Mesajul pe una dintre ele: șocant
retetesivedete/RV

Cea mai recentă descoperire o reprezintă o piatră runică despre care se spune că ar fi fi și cea mai veche piatră de acest fel din lume. Cum a fost descoperită și unde, în cele ce urmează.

Piatra runică descoperită acum nu este cea mai veche. România are pietre scrise de aproape 4 ori mai vechi iar mesajul desifrat pe una dintre ele este șocant

Cea mai veche piatră runică din lume a fost descoperită în Tyrifjorden, Norvegia. Cel puțin așa au anunțat specialiștii și așa cred ei, deși adevărul este cu totul altul. Informațiile istorice au fost dezvăluite de colegii de la Retete si Vedete, într-un amplu material pe această temă.

Dar să începem cu începutul și anume descoperirea din zilele noastre. Anunțul a venit de la arheologii din Norvegia care au găsit, potrivit opiniei și estimărilor lor, cea mai veche piatră runică din lume.

Aceștia cred că inscripțiile de pe ea au o vechime de până la 2000 de ani și datează din primele zile ale misterioasei istorii a scrierii runice, după cum a relatat presa externă la 17 ianuarie 2023.

Sculptate într-un bloc pătrat plat de gresie maronie sunt semne care ar putea fi cel mai vechi exemplu de cuvinte înregistrate în scris în Scandinavia, a declarat un purtător de cuvânt al Muzeului de Istorie Culturală din Oslo.

Aceștia au subliniat că este ”una dintre cele mai vechi inscripții runice găsite vreodată și cea mai veche piatră runică datată din lume”.

”Această descoperire ne va oferi o mulțime de cunoștințe noi despre utilizarea runei la începutul epocii fierului. Poate că aceasta este una dintre primele încercări de a folosi runele pe piatră în Norvegia și în Scandinavia”, a declarat Christel Silmer, profesor la Universitatea din Oslo.

Foto: Captura TV

Piatra nou descoperită poate fi văzută la muzeu, până pe 26 februarie 2023

Runele vechi au fost găsite anterior pe alte obiecte, dar nu și pe piatră. Ele au fost găsite anterior pe un pieptene de os descoperit în Danemarca. Oamenii de știință au sugerat că vârful unui cuțit sau al unui ac a fost folosit pentru a sculpta inscripțiile din rune.

Această nouă piatră runică a fost descoperită în timpul săpăturilor unui mormânt în apropiere de Tyrifjorden, la vest de Oslo. Aceasta este o regiune cunoscută pentru mai multe descoperiri arheologice monumentale anterioare. Pe lângă piatră, în groapa de incinerație au fost găsite oase arse și cărbuni.

Ce spun experții după ce au studiat desoperirea. Măsurând 31 cm pe 32 cm, piatra are mai multe tipuri de inscripții și nu toate au sens lingvistic. Opt rune de pe fața pietrei se citesc ca „Idiberug”, care ar putea fi numele unei femei, al unui bărbat sau al unei familii, au spus experții, citați de media.

Piatra va putea fi văzută la Muzeul de Istorie Culturală din Oslo, în perioada 21 ianuarie şi 26 februarie 2023.

România și miracolele ei

Tara noastră este fascinantă și are numeroase mistere, multe nedescoperite, încă. Printr-o analiză profundă, istorică, Rețete și Vedete/RV dezvăluie un adevăr de necontestat: notițele cu scrierea de la Tărtăria, datate cu anul 5.500 î.Hh.

Reputatul Harald Haarmann, lingvist și om de știință cultural german care trăiește și lucrează în Finlanda, consideră că acestea sunt, de fapt, semnele primei scrieri din lume.

Foto: Retete si Vedete/RV

Deosebit de fascinant și șocant chiar este textul acestora, pe care profesioniștii maeștrii l-au descifrat, ceea ce nu se poate spune și despre piatra runică recent descoperită, al cărei mesaj rămâne afundat în necunoscut, cel puțin deocamdată.

Textele tăblițelor au fost descifrate folosind asemănările cu literele arhaice grecești. Cercetătorii sunt unanim de acord că citirea notițelor se face rotind tăblițele. Pe tăblița ovală textul interpretat este următorul: „Tu (pe femeia numită) Momo caută. Dar de pat al tău (pentru mine) numește-o”. Celelalte două tăblițe continuă indicațiile: „(O) vei chema tu (în) casa ta” – scrie pe a doua tăbliță găurită, în timp ce pe ultima e un ordin / sfat: „Țapul tu jupoaie! (pregătește-te de ospăț!)”.

Materialul media este deosebit și merită citit în întregime cu un singur click aici.