Neajunsurile îi trimit pe mulți români la casele de amanet. Nu doar la noi, ci și în străinătate, piața în acest domeniu a luat avânt în ultimii ani. Produsele de lux lăsate gaj pentru sume modice sunt revândute.
„Piaţa produselor de lux pre-owned a cunoscut o dezvoltare explozivă la nivel global în ultimii ani, tendinţă care se observă şi în România, unde numărul celor interesaţi de astfel de achiziţii s-a dublat în ultimii 3-4 ani”, spune Cosmin Popovici, CEO al unei case de amanet, citat de stiripesurse.ro.
Pentru unii este singura variantă de a nu mai purta grija zilei de mâine și de a rezolva situațiile financiare dificile. Pentru alții, obiectele de firmă vândute aici sunt un adevărat chilipir. Astfel, cu bani puțini, cei cu care de mână achiziționează produse de lux.
Specialiștii spun că dezvoltarea acestui sector a fost impulsionată şi de obiceiurile de consum ale tinerilor din Generaţia Z şi Millennials, care preferă shopping-ul online şi sunt mai atenţi la aspectele sociale şi de mediu.
Bărbații preferă ceasurile
„Pentru segmentul ceasurilor de lux, clienţii sunt preponderent bărbaţi, care se situează în intervalul de vârstă între 35 şi 44 de ani, iar pentru genţile semnate de designeri renumiţi, clienţii se încadrează în aceeaşi categorie de vârstă, dar sunt 68% femei ”, a mai spus Popovici.
Conform Research And Markets.com, vânzările globale de produse de lux pre-owned se ridică la 32 miliarde de dolari şi vor ajunge la 5 miliarde de dolari până în 2026, cu o rată de creştere anuală de aproape 10%.
Mulți renunță la bunurile personale
De multe ori, pentru câteva sute de lei, românii renunță la obiectele de preț. Verighete, coliere, telefoane, genți, ceasuri, gadgeturi de ultimă generație și chiar mașini înseamnă o sursă rapidă de bani. În spatele fenomenului stă de cele mai multe ori sărăcia. Oamenii speră ca în felul acesta să-și rezolve problemele.
Ca să-și recupereze bunurile amanetate, oamenii trebuie să plătească suma pe care au obținut-o inițial, plus un procent care diferă de la magazin la magazin. Dar mulți renunță la ele, nu pentru că nu ar mai avea nevoie, ci pentru că nu și le mai permit, iar în astfel de cazuri, casa de amanet le scoate la vânzare cu mult sub prețul pieței, dar profitabil pentru ea.