Anul 2023 nu a fost unul ușor pentru români. Piața imobiliară a explodat, iar tarifele au ajuns la un nivel inimaginabil. Astfel, cei care au dorit să-și cumpere sau să închirieze o locuință au avut anumite obstacole. Un raport a analizat care sunt tendințele actuale de pe piața imobiliară.
Se pare că deși prețurile rămân mari față de alți ani, acest sector se echilibrează ușor. Potrivit comportamentelor oamenilor, locuințele devin mai accesibile pentru români.
Piața imobiliară se echilibrează
Costul ridicat și oferta tot mai redusă de apartamente au fost cele mai mari bariere pentru cumpărători. Toate acestea au dus la creșterea cererii de pentru chirii. Tot mai mulți cetățeni s-au îndreptat spre a închiria o locuință, în loc să facă o investiție.
Dar românii au întâmpinat totuși dificultăți pe acest segment al chiriilor. În multe cazuri, prețurile au crescut cu 20%. De asemenea, din cauza lipsei de spații disponibile, piața a fost depășită de interesul tot mai mare al potențialilor chiriași. În plus, investitorii care s-au concentrat anterior pe piața rezidențială s-au confruntat în 2023 cu noi oportunități.
Cerere foarte mare pentru chirii
La acest moment, piața chiriilor este luată cu asalt. Există o cerere foarte mare, care se manifestă mai ales în marile orașe. De asemenea, oferta disponibilă este destul de mică. În acest fel, prețurile chiriilor au urcat semnificativ.
În Cluj-Napoca, interesul pentru închirierea de locuințe rezidențiale a crescut de aproape trei ori în doar un singur an. Numărul de case și apartamente disponibile în zonă a scăzut în această perioadă de timp. Astfel, proprietarii nu reușesc să satisfacă cererea de pe piață. În prezent, prețurile din București sunt aproape la nivelul celor din Cluj-Napoca. Creșterile pe piața apartamentelor au ajuns de la 11% până la 14% în 2023. În plus, Brașovul se apropie pe zi ce trece de aceste două orașe la nivel de prețuri la chirii.
Ofertă scăzută
Există o ofertă foarte scăzută la nivelul închirierilor de apartamente. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în trimestrul al treilea au existat cu 11% mai puține unități disponibile.
Apartamentele din Constanța au înregistrat cele mai mari creșteri ale chiriilor în 2023. Până la aproximativ 23%. În timp ce la Timișoara au fost mai puține cereri, ritmul de creștere fiind mai mic, de doar 7%-9%. În realitate, dintre marile orașe din țară, Timișoara oferă unele dintre cele mai avantajoase oferte. Proprietățile de închiriat se găsesc la prețuri rezonabile.
Locuințe mai accesibile
Cifrele privind inflația pentru 2023 sunt mai mici decât cele pentru anul precedent. Românii fac mai mulți bani și au câștiguri mai substanțiale. Potrivit celor mai recente date ale INS, românii o duc mai bine. Pentru trimestrul al doilea al acestui an, venitul mediu lunar al unei familii a fost de 6.910 lei.
Acest lucru indică o creștere de aproape 11% a veniturilor față de același interval de timp din 2022. În luna iulie, câștigul mediu net a fost de peste 4.600 de lei. Ceea ce reprezintă o creștere de 15% față de aceeași perioadă din 2022. În plus, salariul de bază minim brut pe țară a crescut cu 10% de la 1 octombrie. În această perioadă, prețul locuințelor a rămas relativ constant în toată țara. Dar veniturile mai mari fac ofertele de pe piață mai accesibile, conform Adevărul .