Actual

Piața creditelor în 2024. Ce se va întâmpla cu dobânzile românilor

credite ipotecare, sursa foto creditfix
sursa foto creditfix

Suntem în perioada sărbătorilor și ne apropiem de finalul anului. 2024 va veni cu multe lucruri noi. Statul va aplica anumite măsuri care vor schimbare regulile pentru bugetari și pensionari. De asemenea, toți românii vor simți efectul modificărilor. Dar, cea mai mare grijă a românilor este piața creditelor.

Cetățenii sunt îngrijorați de evoluția pe piața creditelor, ce va avea loc în 2024. Mai exact, ce se va întâmpla cu dobânzile și cât de mult vor avea de plătit de la anul. Potrivit statisticilor, indicele IRCC nu va veni cu schimbări majore.

Piața creditelor în 2024

Anul 2024 este unul destul de important și vine cu multe schimbări. Peste câteva zile va începe noul an. Iar de la 1 ianuarie 2024 va crește cota de TVA pentru imobilele noi, achiziționate de la persoane juridice. Astfel, vor fi noi costuri pentru cei cu credite ipotecare. În plus, indicele IRCC va fi actualizat, nefiind așteptată o scădere notabilă pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 31 martie 2024.

Potrivit experților în credite, acest lucru înseamnă că românii vor putea în continuare să obțină noi credite ipotecare. Sau refinanțări cu dobânzi fixe foarte avantajoase. Vestea bună este că ratele creditelor existente cu dobândă variabilă legate de IRCC vor avea aproximativ aceeași valoare.

Creditele ipotecare, valoare minimă record

Potrivit experților, dobânzile fixe ale creditelor ipotecare sunt la un nivel foarte scăzut. Iar această tendință este prezentă de mai bine de 6 luni. Motiv pentru care dobânzile fixe ale acestor credite au atins o valoare minimă record a ultimilor doi ani.

„Ca urmare a faptului că IRCC nu va înregistra o scădere importantă începând cu noul an, diminuarea fiind în jurul valorii de 0.08%-0.1%, până la sfârșitul lunii martie 2024, dobânzile variabile ale creditelor ipotecare nu se vor diminua și vor fi în continuare mai mari cu aproximativ 30% decât dobânzile fixe ale creditelor ipotecare”, a declarat Valentin Anghel, CEO al unei agenții de brokeraj bancar.

Creditele de la 1 ianuarie 

Există diferențe mari între dobânzi. Dacă presupunem că IRCC va fi de 5,88% de la 1 ianuarie 2024, situația este clară. Dobânda variabilă pentru creditul ipotecar va fi de 2,1%, la care se adaugă IRCC. În plus, oamenii trebuie să achite și costul asigurării de viață.

De asemenea, în cazul unui credit ipotecar cu dobândă fixă, avem un procent de 5,75%. La care se adaugă de asemenea costul asigurării de viață. Astfel, în final, dobânda fixă este mai mică decât cea variabilă cu 2,23%. Astfel, potrivit experților, creditele ipotecare cu dobândă fixă pe 3 sau 5 ani rămân cele mai avantajoase în 2024.

„Optarea pentru un credit ipotecar nou sau de refinanțare cu dobânda fixă pe 3 ani presupune o economie importantă de bani cu care românii își pot achita întreținerea pentru locuință și chiar utilitățile aferente. Rata creditului ipotecar cu dobândă fixă fiind chiar și cu 20%-25% mai mică decât rata creditului ipotecar cu dobânda variabilă” a adăugat Valentin Anghel, conform Daily Business .