Potrivit ultimelor informații oferite de oamenii de știință din SUA, oamenii ar putea să locuiască și pe Lună, mult mai repede decât ar crede cineva. Unde? În peșterile care, spun specialiștii, sunt cele mai stabile termic.
Oamenii de știință de la Universitatea din California, Los Angeles au făcut o descoperire cu adevărat șocantă. Ei au constatat că pe Lună se găsesc și cratere cu zone umbrite, unde temperaturile ajung la 17 grade Celsius. Studiul a fost publicat în luna iulie în Jurnalul Geophysical Research Letters.
„Oamenii au evoluat trăind în peșteri, iar în peșteri ne-am putea întoarce și atunci când vom trăi pe Lună”
Pentru că este o temperatură foarte bună pentru oameni, există posibilitatea ca aceste cratere să fie transformate în peșteri, unde s-ar putea construi baza stabile termic.
Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci oamenii de știință care explorează Luna ar sta în condiții de siguranță. „Oamenii au evoluat trăind în peșteri, iar în peșteri ne-am putea întoarce și atunci când vom trăi pe Lună”, a declarat David Paige, coautorul studiului și profesor de științe planetare la UCLA, conform CNN.
Există posibilitatea construirii unei stații permanente și funcționale
Iar oamenii de știință se gândesc tot mai mult la posibilitatea înființării unei stații permanente și funcționale pe Lună.
„Am putea fi capabili să stabilim o prezență pe termen îndelungat pe Lună mai devreme decât ar fi fost posibil, în alte situații ”, a menționat Tyler Horvath, autorul principal al studiului și doctorand în științe planetare la Universitatea din California.
Cercetătorii spun că peșterile își păstrează temperatura, în condițiile în care în timpul zilei suprafața Lunii ajunge la 127 de grade Celsius, iar noaptea scade până la -173 de grade Celsius. De asemenea, peșterile ar putea oferi și protecție împotriva radiațiilor solare, dar și a micrometeoriților.
„Aceste cratere sunt chiar la limita de rezoluție a camerelor”
Specialiștii au reușit să afle aceste lucruri ajutați de imaginile realizate de sonda spațială a NASA, Lunar Reconnaissance Orbiter, și după modelarea computerizată. „Aceste cratere sunt chiar la limita de rezoluție a camerelor.
Faptul că sunt capabili să scoată acele date, iar acestea să fie destul de convingătoare, este un mare pas înainte în ceea ce privește explorarea Lunii”, spun oamenii de știință.
Sursă foto: descopera