Chile deține cele mai frumoase peşteri de pe suprafaţa pământului, respectiv Peşterile de Marmură. Sculptate în Anzii Patagonia, aceste peșteri sunt situate la graniţa dintre Chile şi Argentina, în Lacul Glaciar General Carrera.
Pe scurt, despre Lacul Glaciar General Carrera
Situat în Patagonia și împărțit de Argentina și Chile, lacul General Carrera (partea chiliană) sau lacul Buenos Aires (partea argentiniană) este un lac cu o suprafață de 1.850 km², din care:
- 970 km² se află în regiunea chiliană Aysén del General Carlos Ibáñez del Campo
- 880 km² în provincia argentiniană Santa Cruz, ceea ce îl face cel mai mare lac din Chile și al patrulea ca mărime din Argentina.
În bazinul de vest, Lacul General Carrera are o adâncime maximă de 586 m.
Înconjurat de lanțul muntos Anzi, lacul este de origine glaciară. Acesta se scurge spre Oceanul Pacific la vest prin râul Baker. În general, vremea în această zonă din Chile și Argentina, este rece și umedă. Totuși, lacul, în sine, are un microclimat însorit, un model meteorologic de care se bucură puținele așezări de-a lungul lacului, precum:
- Puerto Guadal,
- Fachinal, Mallín Grande,
- Puerto Murta,
- Puerto Río Tranquilo,
- Puerto Sánchez,
- Puerto Ingeniero Ibáñez,
- Chile Chico din Chile,
- Los Antiguos și Perito Moreno în Argentina.
Pentru prima dată, zona de lângă coasta lacului a fost locuită de criollos și imigranți europeni între 1900 și 1925. Mai târziu, respectiv în 1971 și 1991, erupțiile vulcanului Hudson au afectat grav economia locală, în special pe cea a creșterii ovinelor.
- Partea argentiniană a lacului este relativ ușor de accesat, printr-o fâșie de câmpii.
- Partea chiliană a lacului a fost în mare parte izolată și a fost accesată de ani de zile prin Argentina, până la crearea în anii 1990 a Carretera Austral, care a legat-o de restul Chile și a permis extinderea turismului în zonă.
În sectorul chilian al lacului operează un feribot între Puerto Ingeniero Ibáñez și Chile Chico. În prezent, lacul este cunoscut ca destinație de pescuit de păstrăv și somon.
Peșterile de Marmură
Formațiuni geologice deosebite, Peșterile de Marmură s-au format cu mai bine de 6000 de ani în urmă, fiind frumuseţea primitivă a rocilor de marmură, ce se reflectă în apele cristaline ale Lacului General Carrera.
Acest templu clădit doar de forţele naturii, a fost descoperit de geograful de origine argentiniană Carlos Moyano. Sculpturile au în total 300 de metri lungime şi nici cel mai priceput artist al lumii nu ar fi putut crea o asemenea lucrare.
Marmura peşterilor a devenit fie de un alb pur, fie albastră sau chiar verde şi roz, în funcție de mineralele conținute de apele lacului.Și datorită strălucirii soarelui dar și datorită faptului că nivelul apei în peşteri este într-o continuă schimbare, se crează efecte luminoase incredibile, astfel că peştera arată mereu diferit.
În comuna Chile Chico, în Port Calm (Puerto Tranquilo), este situată Capela de marmură (Capilla de Mármol), formată dintr-o peninsulă masivă de marmură, forată de lac, cu peșteri la nivelul apei în care se intră cu barca.
Navigarea printre pereții strălucitori de marmură lustruiți de apă este ceva cu adevărat de neuitat.
Important de precizat este faptul că:
- formațiunile de carbonat de calciu au fost declarate Sanctuarul Naturii (Santuario de la Naturaleza).
- marmura este ușor solubilă în apă, în special în straturile de la suprafață.
Drept urmare, în câteva mii de ani (un timp foarte scurt pentru procesele geologice, de altfel) interacțiunea dintre marmura și apa albastră a lacului a format un loc de o frumusețe uluitoare și anume nenumărate peșteri, labirinturi, coloane și tuneluri în marmură.
Dintre structurile mai mari și mai impunătoare menționăm:
- Catedrala de Marmură (Catedral de Mármol), care este o mică insulă din peninsulă
- Capela de Marmură (Capilla de Mármol), care este o mică insulă de marmură mai aproape de coasta de nord, potrivit geologypage.com.
Peşterile de Marmură din Chile formează cel mai mare depozit de marmură de pe pământ, fiind estimat la 5000 de milioane de tone. Iar, Lacul General Carreras este unul dintre cele mai adânci lacuri din lume. În zonele cele mai adânci atinge 590 de metri, acoperind o arie totală de aproximativ 1850 metri pătraţi.
Prin urmare, Peşterile de Marmură din Chile sunt o formaţiune geologică unică alcătuită dintr-un labirint de tunele şi caverne, scrie descoperalucruri.ro