Un sprijin semnificativ este oferit românilor cu venituri modeste prin intermediul cardurilor de energie. Această inițiativă își propune să atenueze dificultățile financiare cu care se confruntă acești cetățeni în ceea ce privește plata facturilor pentru utilități.
Programul, care presupune alocarea unor fonduri sub forma unor carduri speciale, încurajează astfel accesul la energie pentru cei care se luptă cu cheltuielile crescute.
Cardurile de energie de energie vin în septembrie
Distribuirea de carduri de energie se desfășoară în luna septembrie, aducând un plus de ajutor pentru acei români care se confruntă cu provocări financiare într-un context caracterizat de creșterea costurilor vieții. Aproximativ 2,8 milioane de gospodării eligibile și 4 milioane de persoane defavorizate vor beneficia de acest program. În anul 2023, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a dezvoltat o strategie pentru a furniza sprijin financiar celor care se luptă să-și achite facturile de energie. Prin intermediul cardurilor de energie, care sunt încărcate de două ori pe an cu suma de 700 de lei, această inițiativă derivă din finanțarea europeană alocată României.
Indiferent de sursa de energie, precum electricitate, căldură din surse centralizate, gaz, butelii, lemne pentru încălzire sau alte resurse, scopul fundamental al acestui ajutor este să acopere costurile consumului de energie. Aproximativ 2,8 milioane de gospodării și 4 milioane de persoane cu venituri foarte mici vor beneficia de avantajele acestui program vital. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene clarifică cărui scop servesc aceste carduri pentru beneficiarii săi. În ceea ce privește preocupările legate de buteliile de gaz, ministrul Marcel Boloș oferă explicații.
Ce nu poate fi achiziționat cu cardul de energie?
Marcel Boloș subliniază faptul că nu toate tipurile de butelii pot fi achiziționate prin intermediul acestor carduri. Această măsură de sprijin acoperă strict metodele de încălzire a locuințelor și nu se aplică buteliilor utilizate pentru gătit. „Fac precizarea că nu orice tip de butelie, discutăm de buteliile cu gaz lichefiat pentru încălzirea locuinţelor şi nicidecum pentru buteliile de gătit hrană. Noi discutăm de consumuri energetice şi de compensare a preţului la energie”, a clarificat ministrul Marcel Boloș.
Beneficiarii cardurilor de energie pot efectua plăți și prin intermediul mandatului poștal. În acest sens, sunt necesare documente cum ar fi cardul de energie valabil, actul de identitate al beneficiarului și alte justificări care să ateste și să motiveze suma datorată furnizorilor de energie. Certificatul care validează datoria trebuie să fie în format fizic, în timp ce facturile de energie pot fi prezentate atât în original, cât și în format electronic prin intermediul telefonului, după cum menționează Romania TV. Astfel, cardurile de energie se dovedesc a fi un sprijin crucial pentru românii cu venituri reduse, aducând un suflu de ușurare în lupta lor cu costurile facturilor pentru energie.