Actual International

Peste 78 de persoane au murit de frig în Afganistan. Țara a fost lovită de una dintre cele mai grele ierni din ultimii 15 ani 

Peste 78 de persoane au murit de frig în Afganistan. Țara a fost lovită de una dintre cele mai grele ierni din ultimii 15 ani 
Hussein Kassir/Shutterstock.com

Un anunț de ultimă oră atestă că peste 78 de persoane au murit în Afganistan din cauza temperaturilor geroase.

Peste 78 de persoane au murit de frig în Afganistan. Țara a fost lovită de una dintre cele mai grele ierni din ultimii 15 ani. Mai mult de 77.000 de animale au murit și ele, în ultimele zile

Oficialii guvernamentali din Afganistan au declarat că peste 78 de persoane au murit din cauza temperaturilor scăzute, după ce țara a fost lovită de una dintre cele mai grele ierni din ultimii 15 ani.

Guvernul afgan a declarat că cel puțin 78 de persoane au murit din cauza temperaturilor scăzute, în condițiile în care țara se confruntă cu cea mai friguroasă iarnă din ultimii peste zece ani.

Conform datelor oficiale, 34 de provincii din țară au raportat decese, după ce s-au înregistrat temperaturi de până la -34 de grade Celsius (-29,2 grade Fahrenheit).

De asemenea, autoritățile au declarat că peste 77.000 de animale au murit și ele în ultimele nouă zile, creând probleme suplimentare pentru țara care se confruntă deja cu o insecuritate alimentară severă.

”Vremea se va răci în următoarele zile, de aceea este necesar să se ia în considerare ajutorul umanitar pentru persoanele afectate”, a declarat Abdullah Ahmadi, șeful centrului de operațiuni pentru condiții de urgență din cadrul Ministerului pentru gestionarea dezastrelor, citat de Reuters.

Între timp, mai multe grupuri de ajutorare și-au suspendat operațiunile, ceea ce a dus la blocarea mai multor programe umanitare, de când talibanii și-au anunțat decizia de a împiedica majoritatea femeilor care lucrează în ONG-uri să opereze în țară.

Potrivit specialiștilor Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (UNOCHA), restricțiile impuse femeilor care lucrează au îngreunat foarte mult eforturile de distribuire a ajutoarelor. Într-o declarație publicată de agenție se arată:

”Partenerii umanitari oferă sprijin pentru familii în vederea pregătirii pentru iarnă, inclusiv pentru încălzire, bani pentru combustibil și haine călduroase, dar distribuțiile au fost grav afectate de … interzicerea … femeilor care lucrează în ONG-uri”.

Reprezentanții ONU au mai menționat: ”Partenerii umanitari oferă sprijin pentru iernare familiilor, inclusiv încălzire, bani pentru combustibil și haine călduroase, dar distribuțiile au fost grav afectate de … interdicția privind femeile care lucrează în ONG-uri”.

Asistenții medicali din zonă au raportat anterior o creștere substanțială a numărului de cazuri grave de pneumonie înregistrate și  la copiii mici. Starea economiei țării a făcut ca oamenii să fie împinși în sărăcie și să nu-și poată încălzi locuințele, în timpul acestui val de iarnă extremă, scrie presa externă.