Un număr impresionant de peste 200 de mii de oameni și-au luat rămas bun de la Papa Benedict al XVI-lea, timp de trei zile, înainte de înmormântarea de joi.
Peste 200 de mii de oameni și-au luat rămas bun de la Papa Benedict al XVI-lea, timp de trei zile, înainte de înmormântare. Ce oficialități au adus un ultim omagiu
Mai mult de 200.000 de persoane i-au adus un omagiu lui Benedict al XVI-lea, papa emerit, în cele trei zile în care trupul său a fost depus în Bazilica Sfântul Petru, au anunțat miercuri seară oficiali ai Vaticanului.
Unii au călătorit din străinătate special pentru a-i cinsti memoria, în timp ce alții au profitat de ocazia de a veni la Sfântul Petru în timpul vacanțelor lor la Roma. Benedict, care a demisionat în 2013, fiind primul suveran pontif care a făcut acest lucru în ultimele șase secole, a murit sâmbătă și va fi înmormântat joi.
„A fost frumos să îl văd”, a declarat Stefania Isaila, în vârstă de 42 de ani, care a zburat din România pentru a participa la funeraliile lui Benedict împreună cu un prieten. „Părea fericit să fie cu Dumnezeu, întâlnirea despre care a vorbit mereu,” a declarat Stefania Isaila, reporterilor New York Times (ediția de joi, 5 ianuarie 2023).
Doamna Isaila a intrat în bazilică la ora 7 dimineața, printre primii care au făcut acest lucru miercuri, înainte de a se forma cozi mari, și a rămas pentru a asista la o slujbă în onoarea lui Benedict. Ea s-a numărat printre cei 60.000 de oameni care au venit la Sfântul Petru numai în ziua de miercuri. Deși Ioan Paul al II-lea a fost papa cu care a crescut, doamna Isaila a spus: „L-am iubit cu adevărat pe Benedict.”
Oficialități care au adus un ultim omagiu
Între 65.000 și 70.000 de persoane i-au văzut trupul fostului suveran pontif luni și marți, potrivit Vaticanului. Președintele Italiei, Sergio Mattarella, și premierul Giorgia Meloni au venit luni pentru a-i aduce un omagiu fostului papă. Marți, premierul Ungariei, Viktor Orban, a stat în rugăciune în fața trupului lui Benedict.
Doar Italia și Germania, țara natală a lui Benedict, vor trimite delegații oficiale, deoarece acesta nu mai era pontif în funcție când a murit. Reprezentanți ai altor țări vor participa în calitate privată, inclusiv președinții Poloniei și Ungariei și monarhii Spaniei și Belgiei.
Credincioșii au continuat să se adune miercuri întreaga zi, alături de Benedict al XVI-lea. „Am venit să ne luăm rămas bun pentru ultima oară”, a declarat Corrado Luigi, 76 de ani, un pensionar din Roma care a participat și la funeraliile lui Ioan Paul al II-lea în 2005.
Miercuri, după ora 19.00, când priveghiul s-a închis pentru public, oficialii Vaticanului au așezat trupul lui Benedict într-un sicriu din lemn de chiparos pentru funeraliile publice.
Sicriul va conține, printre altele, medalii și monede comemorative bătute în timpul papalității lui Benedict, o relatare a perioadei în care a fost papă, scrisă în latină, și stolurile sale pallium – veșminte de lână purtate în jurul gâtului de către suverani pontifi pentru a simboliza rolul lor de păstori ai turmelor lor.
Joi dimineață, sicriul este transportat în fața Catedralei Sfântul Petru pentru o slujbă publică, la care sunt așteptate zeci de mii de persoane.