Social

Peste 180000 de certificate verzi, false. Unde au fost descoperite

Peste 180000 de certificate verzi, false. Unde au fost descoperite

Franţa a anunţat luni descoperirea a cel puţin 182.000 de certificate sanitare falsificate începând din iunie, după ce acestea au devenit obligatorii pe fondul pandemiei de coronavirus, relatează Agerpres.

Din iunie, Franţa a implementat legi care cer persoanelor ce doresc să meargă în locuri precum restaurante, cinematografe şi muzee să prezinte dovada că fie sunt vaccinate împotriva COVID-19, fie s-au recuperat după boală sau au fost recent testate negativ.

Gerald Darmanin, ministrul francez de interne a reamintit cetăţenilor pe Twitter că utilizarea, fabricarea sau vânzarea de certificate sanitare false se pedepseşte cu până la cinci ani de închisoare şi cu amendă de până la 75.000 de euro.

În ultimele săptămâni, numărul cazurilor zilnice de COVID-19 a crescut în Franţa . Cele mai recente date arată o rată de incidenţă la 14 zile de 530 de persoane infectate la 100.000 de locuitori.

Franţa intenţionează de asemenea să actualizeze certificatele sanitare în noul an, astfel încât dovada unui test negativ nu va mai fi suficientă pentru acces într-o varietate de locaţii. Astfel certificatul sanitar va fi transformat efectiv într-un certificat de imunizare.

Întrebat, premierul Jean Castex nu a spus care va fi statutul persoanelor recuperate după infecţia COVID-19 în cadrul noului sistem.

Şase copii au primit o doză prea puternică de vaccin

Şase copii au primit sâmbătă din greşeală o doză prea puternică de vaccin Pfizer într-un centru de vaccinare din vestul Franţei, au anunţat duminică surse oficiale.

În acea zi, centrul departamental de vaccinare de mare capacitate din Mans, deschis pe 15 decembrie, a activat o linie de vaccinare pediatrică. Este destinat copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani care riscă să contracteze forme grave de COVID-19 şi cei care locuiesc în preajma unei persoane imunodeprimate, au explicat într-un comunicat Prefectura departamentului Sarthe şi autorităţile sanitare ale regiunii Pays de la Loire.

Doza administrată pentru acest grup de vârstă corespunde unei cantităţi de 10 micrograme de Pfizer pediatric şi este majorată la 30 de micrograme de Pfizer Comirnaty începând cu vârsta de 12 ani, conform comunicatului.

„În timpul primelor vaccinuri administrate, şase copii au primit din greşeală o doză de de 20 micrograme de Pfizer Comirnaty. Constatând această anomalie, în afară de măsurile luate pentru dozele de vaccin următoare, medicul referent al centrului de vaccinare a contactat imediat familiile vizate, pentru a le informa şi a pune în aplicare împreună cu ele măsurile de monitorizare necesare (…)”, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit Agenţiei Regionale a Sănătăţii (ARS), eventualele reacţii post-vaccinare pentru aceşti şase copii pot fi în principal febra şi durerile.

„Niciuna dintre familii nu a chemat până acum medicul, care a fost informat despre câteva simptome care s-au manifestat (niciunul pentru cinci copii, oboseală şi dureri pentru al şaselea)”, au precizat prefectura şi ARS.