Economic

Perspective economice în 2023! Fondul Monetar de Investiții și-a înrăutățit prognoza de creștere financiară a României

FMI; sursă foto: lejd.fr
FOTO: lejdd.ro

Fondul Monetar Internațional a prognozat în jos creșterea economiei României, de la 3,1% cât a fost procentul în toamna trecută la 2,4% cât indică cel mai nou raport „ World Economic Outlook”, publicat astăzi de instituția financiară internațională potrivit celui mai nou raport citat de Agerpres.

Potrivit celor mai nou date, economia va încetini de la 4,8% procent înaintat de FMI în 2022, până la 2,4% pentru anul 2023, după care în anul 2024,  economia va crește ușor, până la 3,7%. În privința inflației, Fondul Monetar Internațional estimează o creștere medie în acest an de 10,5%, după un avans de 13,8% cât a fost în 2022. În aceste condiții, ne putem aștepta la o scădere a prețurilor abia în 2024, moment la care procentul inflației va fi de 5,8%.

Deficitul de cont al României va scădea până la 7,7% în 2024

În privința deficitului de cont curent al României, FMI precizează că va înregistra o reducere ușoară de la 9,3% din PIB cât a fost în 2022 până la 7,9% din PIB în 2023 și de 7,7 în 2024.

La nivel mondial, FMI punctează faptul că semnalele preliminare înregistrate la începutul lui 2023 potrivit cărora economia globală va înregistra un trend pozitiv grație încetinirii ritmului inflației și prin menținerea ritmului de creștere au dispărut, din cauza faptului că sectorul financiar este în continuarea afectat de rata mare a inflației.

Cu aceste date, potrivit ultimului raport WEO, lansat astăzi, FMI a revenit asupra estimărilor referitoare la evoluția economiei mondiale. Un prim scenariu înaintat de FMI indică faptul că în avansul economiei mondiale se va diminua în acest an cu 0,1 puncte procentuale, până la 2,8, urmând ca anul viitor procentul să crească până la 3%.

 Inflația ar trebui să scadă în acest an

În acest an, inflația globală, pe fondul scăderii prețurilor la materiile prime, ar trebui să scadă la 7% de la 8,7 procente cât a fost în anul precedent.  Chiar și în aceste condiții FMI avertizează că inflația de bază ar urma să scadă mai lent. Din păcate abia din 2025 ar trebuie să ne așteptăm la o posibilă revenire a inflație la nivelul țintă.

Totodată, instituția financiară internațională punctează faptul că riscurile la adresa acestor prognoze sunt descendente, în condițiile în care șansele unui scenariu de tip „aterizare dură” au crescut considerabil. Nu este exclus ca stresul din sectorul financiar să se majoreze, o primă consecință constă în faptul că economia reală ar avea de suferit prin deteriorarea condițiilor financiare, fapt ce va face ca băncile centrale să-și revizuiască politica monetară. 

 Guvernatorii băncilor centrale alături de miniștri de Finanțe participă la Washington, începând de luni la reuniunile de primăvară desfășurate sub egida Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale, potrivit economedia.net.