Data 25 mai inclusiv este ultima zi pentru plata dărilor aferente veniturilor extrasalariale mai mari sau egale cu plafonul de 27.600 de lei, obţinute de persoanele fizice în anul 2021, pentru declararea veniturilor extrasalariale, cel puţin egale cu plafonul de 30.600 de lei, estimate că vor fi încasate de persoanele fizice în anul 2022 şi stabilirea dărilor aferente acestor venituri. Dacă depăşesc acest termen, persoanele fizice riscă amendă cuprinsă între 50 de lei şi 500 de lei, potrivit Legii 295/2020.
Persoanele care obțin venituri extrasalariale mai au o singură zi pentru a depune Declarația unică 2022. Cine riscă amenzile ANAF
Românii mai au la dispoziție o zi, până pe 25 mai, ca să-și depună declarația unică. Este vorba despre acele persoane care au obținut venituri extrasalariale și care trebuie să le declare statului în vederea impozitării și plății contribuțiilor sociale. În acest an, Fiscul se bazează pe încasări mai mari decât în trecut, de la cei care obțin astfel de venituri.
Declarația unică pe 2022 are un nou formular reglementat prin Ordinul președintelui ANAF nr. 2.127/2021, în vigoare de la 5 ianuarie 2022. Este important de reținut că, în cazul în vrei să declarați sau să plătești dările aferente veniturilor extrasalariale obținute în anii anteriori, înainte de 2021, trebuie să completezi formularul aferent anului respectiv, disponibil în continuare pe Spațiul Privat Virtual al ANAF.
Românii care au obținut venituri extra-salariale pentru care trebuie să plătească impozit și contribuții sociale trebuie să depună declarația unică până pe 25 mai. Anul acesta, declarația unică sau formularul „212”, are rubrici noi, iar ANAF a pregătit și ghiduri explicative menite să-i ajute pe cei care trebuie să-și declare veniturile. De altfel, organele fiscale mizează pe contribuții mai mari decât anul trecut, de la cei care au dorit să-și suplimenteze veniturile din activități suplimentare.
Ar mai fi de spus, aici, că pe 25 mai expiră și termenul pentru depunerea formularului prin care se pot redirecționa 3,5% din impozit pentru ONG-uri.
Aproape 600.000 de români au obținut venituri suplimentare din chirii, drepturi de autor, tranzacții cu criptomonede, PFA și alte activități independente
Formularul poate fi depus online, pe site-ul ANAF, însă mulți dintre contribuabili au ales să facă acest lucru direct la sediile instituției. Alții l-au trimis prin poștă, conform prevederilor legale în vigoare.
Cei care au avut probleme cu completarea documentului au apelat la ajutorul operatorilor din call-centerul pus la dispoziție de fisc. Cu ajutorul informațiilor primite aceștia au reușit să completeze datele ce le-au fost cerute.
Conform legii, persoanele fizice trebuie să-și declare atât veniturile obținute anul trecut, cât și estimările pentru anul aceasta. Declarația unică conține o serie de rubrici noi, ce trebuie completate și pentru alte categorii de venituri. Aceasta deoarece oficialii ANAF mizează pe încasări mai mari decât anul trecut.
Pentru a-i ajuta pe cei care nu se descurcă în completarea documentelor ce trebuie depuse, instituția a pregătit și ghiduri de informații. Acestea îi vizează, în special pe cei care au obținut, printre altele, venituri din meditații, activități de înfrumusețare sau din postări realizate pe rețelele de socializare. Consultanții fiscali pun măsurile Fiscului pe seama faptului că statul are nevoie de mai mulți bani pentru a acoperi găurile bugetare provocate de criză.
Pe de altă parte, persoanele fizice care nu se conformează reglementărilor și nu depun declarația unică la timp riscă să plătească amenzi cuprinse între 50 și 500 de lei.