Profesorul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, subliniază că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că infecția cu enterovirusul Echovirus 11 la nou-născuți nu reprezintă o problemă majoră la nivel general.
Pe lângă asta, mai spune expertul, acest Echovirus 11 a fost detectat pentru prima oară în 1965. „Și din 1965 s-au semnalat infecții care s-au manifestat la nou născuți, în primele 28 de zile după naștere. Infecții care s-au manifestat sub forma unor meningite aseptice, sub forma unor pneumonii interstițiale sau sub forma unor infecții cu alte localizări dintre care o parte – destul de importantă – au avut o evoluție gravă, iar unele s-au soldat cu decese”, adaugă prof.dr. Emilian Popovici.
„Evoluție gravă”
„Pentru că Echovirusul 11 poate să dea infecții, dar dă infecții care pot să nu se manifeste prin niciun fel de simptom sau infecții care au o simptomatologie medie, deci, nu foarte semnificativă din punct de vedere clinic. Dar, sunt cazuri care au o evoluție gravă, în special la nou-născuții care au probleme legate de sistemul imun”, punctează universitarul.
În ultimul an, din iulie 2022 și până în aprilie 2023, s-au semnalat 9 cazuri în Franța și 2 în Italia. „Comparând cu ultimii 15 ani, putem spune că ne-am confruntat în ultimul an cu o creștere a numărului de cazuri. Dintre cele 9 cazuri semnalate în Franța, 8 au apărut la prematuri și 7 s-au soldat cu deces, 2 fiind în continuare sub supraveghere în spital”, explică universitarul.
Expertul menționează că infecția cu virusul Echovirus 11 se manifestă clinic prin dezvoltarea unui sepsis, care reprezintă o afecțiune clinică similară cu un sepsis neonatal grav, însoțită de insuficiență multiorganică. „Această insuficiență de multiorgan generează și prognosticul acesta grav: din 9 cazuri, 7 s-au soldat cu deces. Dar repet, 8 din 9 au apărut la prematuri”.
Poate fi transmis de la mamă
Potrivit universitarului, virusul Echovirus 11 poate fi transmis de la mamă la copil în timpul nașterii. De asemenea, o altă modalitate de transmitere este prin materiile fecale. Expertul menționează că din cinci probe prelevate de la mame, în patru cazuri a fost identificat acest virus. De asemenea, s-au semnalat două cazuri în Italia, în care gemenii neidentici au prezentat o evoluție gravă a infecției.
Una alta, virusul Echovirus 11 nu este nou, având înregistrate cazuri de infecții grave încă din 1965. Infecția cu acest virus poate varia în gravitate, putând provoca atât infecții severe, cât și infecții ușoare sau asimptomatice, care sunt probabil cele mai frecvente. „Iar această creștere a numărului de cazuri e dată de comparația cu numărul de cazuri apărute din 1965. E o creștere, dar nu o explozie de cazuri. Din nou, OMS a conchis că această infecție nu este o problemă majoră ”, a mai transmis prof.dr. Emilian Popovici, citat de Adevărul.