Țara noastră are deja o istorie destul de nefastă în ceea ce reprezintă cutremurele, iar sentimentele de îngrijorare sunt unele foarte mari, chiar dacă au trecut mai bine de 45 de ani de la cele întâmplate în luna martie a anului 1977. În ultimul an, în apropiere de România, în Turcia și Bulgaria, au avut douî mari astfel de seisme, ce au depășit valorile de 5 grade pe Scara Richter. În plus, după incidentele din zona Oradea și din regiunea Arad, autoritățile trag acum un semnal de alarmă către populație.
Cel care a făcut comentarii pe acest subiect este Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) care a declarat deja că autoritățile române au fost luate prin surprindere de cele întâmplate recent.
Oficialul a făcut referire la seismul de magnitudinea de 5,2 grade pe Scara Richter din Bulgaria, un cutremur foarte puternic ce a dus la producerea unor pagube semnificative, mai ales în mediul rural. Cutremurul acesta s-a resimțit și în țara noastră, căci s-a produs la apropiere de granița cu România. Printre pagubele înregistrate se pot enumera un număr de 18 școli, câteva biserici, dar și trei clădiri în care își desfășoară activitatea personalul de la Spitalul Județean Arad.
Raed Arafat susține ca oamenii să fie informați
Raed Arafat, șeful DSU și secretar de stat în cadrul Ministerului de Interne, susține că românii trebuie să fie bine informați cu ceea ce trebuie să facă . În plus, oficialul a mai subliniat importanța de evaluare a clădirilor cu risc seismic. Arafat a fost prezent vineri, 9 iunie, în județul Arad, pentru a sărbători 15 ani de la înființarea SMURD în acest județ, iar cu acest prilej a făcut mai multe declarații pe subiectul cutremurelor: „Cu speriatul nu rezolvăm nimic. Într-adevăr, este o zonă la care nu ne-am aşteptat şi se vede că au fost câteva episoade de cutremure şi de replici, dar pentru omul de rând cel mai important este să ştie ce e de făcut”.
„Sunt două lucruri pe care le recomand: să descarce aplicaţia DSU – acolo sunt mai multe indicaţii şi informaţii pe care poate să le obţină, şi să acceseze www.fiipregatit.ro – acolo găseşte informaţii cum să îşi pregătească casa, cum să fie pregătit el şi familia lui. Bineînţeles, este de lucrat pe evaluarea clădirilor, dacă sunt clădiri cu risc, şi aici ştiu că s-a dat la nivel guvernamental o perioadă de timp în care să se facă aceste evaluări”, a mai declarat Raed Arafat, la Arad.
Cutremurele din Arad
Șeful DSU a asigurat cu această ocazie că autoritățile din județul Arad sunt dotate cu echipamente de căutare-salvare, iar personalul din județ este instruit corespunzător în caz de cutremur: „În plus, trebuie să înţelegem cu toţii că dacă se întâmplă să zicem un cutremur grav, nu doar zona respectivă intervine, va interveni în sprijin toată ţara. În dotarea noastră avem 90 de echipamente, de containere complete de căutare-salvare urbană, fiecare poate deservi o echipă şi un loc de căutare-salvare. (…) Oricât să fim de pregătiţi, dacă se ajunge la ceva devastator, normal că apelăm şi la ajutorul altor state”, a spus secretarul de stat.
Raed Arafat a mai amintit faptul că „în România, în ultimii ani, s-a făcut o pregătire foarte serioasă şi nivelul de pregătire a crescut foarte serios”. În plus, potrivit declarațiilor acestora, pompierii arădeni derulează permanent exerciţii, informează romaniatv.net.