După amenințarea cu holeră ce se răspândea prin rândul turiștilor de pe litoral, acum specialiștii din sănătate avertizează la pericolul salmonellei. Această boală a început să se răspândească pe plajele din Odessa, care mai apoi au fost închise pentru vizitatori. Asta pentru că se găsiseră în mare urme de Salmonella, larve și viermi.
Medicii români vin deja cu un mesaj important pentru cei ce au de gând acum să meargă la mare și anume să evite contactul dintre cavitarea bucală și apă, căci există riscuri foarte mari, chiar dacă acest pericol a fost recet semnalat la 300 de kilometri de liroralul românesc, prudența trebuie să fie prioritară. „La vârsta mea, vreau să respir aerul curat al mării. Dar nu ne lasă nici să respirăm. Nu ne lasă să trăim, nu ne lasă să respirăm”, spune un turist din Odessa.
Pericolul din Marea Neagră
Autoritățile din România sunt deja în stare de alertă și au anunțat încă de zilele trecute că monitorizează apa Mării Negre de pe litoral în fiecare zi pentru a se asigura că pericolul încă nu a ajuns și la noi. Însă chiar și așa, turiștii care ajung la mare sunt sfătuiți să fie prudenți. În plus, de pe urma detonării barajului ucrainean Nova Kahovka, din regiunea Herson, asta în urmă cu două săptămâni, a crescut riscul apariţiei de holeră în apele Mării Negre.
„Monitorizarea calității apei se va efectua zilnic, timp de 14 zile începând cu data de 15 iunie 2023, în punctele de recoltă din județele Constanța și Tulcea. La data prezentă, nu au fost raportate, pe canalele oficiale ale instituțiilor Europene și organismelor internaționale, cazuri de holeră în Ucraina”, indică reprezentanții de la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Ce mesaj au autoritățile
„Dacă vorbim de holeră sau febră tifoidă sau hepatită A, apa mării este periculoasă numai dacă este înghiţită sau băută. Expunerea pielii la această apă nu produce niciun pericol”, spune Cătălin Apostolescu, managerul Institutului „Matei Balş”. În plus, Organizația Mondială a Sănătății a transmis un mesaj important, la solicitarea jurnaliștilor Observator, prin care anunțau că: „Pentru România, riscul de holeră, ca urmare a evenimentelor din Ucraina, este probabil extrem de redus”.
În acest sens, există și o expicație. După cele întâmplate cu barajul ucrainean, tone de apă contaminată cu uleiuri industriale și îngrășăminte din agricultură au ajuns în apele Mării Negre prin Delta Niprului. Apoi, în cazul în care această apă ar ajunge și în raza litoralului românesc, aceasta ar urma să fie împinse spre larg de curenții provocați de Dunăre, prin curenţii care acţionează spre nord, îndepărtând mare parte din pericol.
„Barajul a fost pe Nipru, Niprul pătrunde în Marea Neagră undeva prin nordul Mării negre şi, invariabil, o dată ce apa dulce ajunge în apa mării se diluează. O dată cu ea se diluează şi germenii”, mai declară Apostolescu, citat de observatornews.ro.