Lifestyle

Pericolul din carne, cartofi și cafea. Detaliul care ne arată când devin periculoase pentru sănătate

Pericolul din carne, cartofi și cafea.  Detaliul care ne arată când devin periculoase pentru sănătate

Pericolul din carne, cartofi și cafea. Detaliul care ne arată când devin periculoase pentru sănătate. De-a lungul timpului, nutriționiștii au atras atenția asupra unei substanțe cancerigene: acrilamida. Substanța apare în momentul în care anumite alimente sunt prăjite sau coapte. Cu cât aceste alimente sunt prăjite mai intens, cu atât nivelul acrilamidei este unul mai ridicat. Printre alimentele care devin periculose pentru sănătate se numără carnea la grătar, cafeaua, dar și cartofii prăjiți.

Invitat la Academia de Sănătate, prof. dr. ing. Nastasia Belc, director general al Institutului de Bioresurse Alimentare, a atras atenția asupra pericolului din cele mai consumate produse de români, carnea, cartofii și cafeaua.

Trebuie să fim atenți să nu ținem carnea la grătar sau cartofii prăjiți, la gătit, mai mult decât este cazul. De ce? Pentru că ”arsura” este toxică și ne putem îmbolnăvi. Atunci când prăjim un aliment prea mult, apare o substanță numită acrilamidă.

Acrilamida, compus chimic ce se formează în anumite alimente

Acrilamida este un compus chimic ce se formează în anumite alimente, în timpul procesării la temperaturi înalte, cum ar fi prăjirea, coacerea și frigerea. Prin urmare, biscuiții, chipsurile, cartofii prăjiți, cafeaua, cerealele sau pâinea prăjită pot conține acrilamidă.

Nastasia Belc: „Și la cafeaua prăjită prea mult trebuie să fim atenți”

„Arsura de la carnea la grătar, sau ceva prăjit mai mult decât trebuie și care devine mai închis la culoare, sau cartofii prăjiți până devin mai închiși la culoare, ne vor face să simțim un gust amărui. Noi suntem adaptați să simțim gustul amar pentru o substanță toxică. Sigur, nu tot amarul înseamnă substanță toxică. Dar acolo găsim și substanțe toxice care sunt date de condensarea substanțelor proteine cu substanțele dulci din compoziția cărnii, a cartofilor etc. Găsim acrilamidă, de exemplu, care este o substanță cancerigenă. Și la cafeaua prăjită prea mult trebuie să fim atenți. Temperaturile înalte, care duc la un pic de arsură, conduc și la o deteriorare a calității”, a explicat Prof. dr. ing. Nastasia Belc pentru sursa citată.