Pandemia de coronavirus a dus omenirea cu 20 de ani în urmă. Așa estimează miliardarul american Bill Gates, care avertizează că există riscul unei explozii a sărăciei la nivel global.
Același lucru a fost semnalat chiar și de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) care a anunțat că pandemia de coronavirus a făcut să crească la un nivel record numărul oamenilor care au nevoie de asistenţă umanitară ca să supravieţuiască.
235 de milioane de oameni riscă să moară de foame într-un an
Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA) a lansat în consecinţă un apel umanitar record la donaţii de 35 de miliarde de dolari pentru 2021.
Potrivit ONU, nu mai puţin de 235 de milioane de oameni, sau unul din 33 de locuitori ai lumii – de la 1 la 45 în acest an – vor avea nevoie de ajutor în anul care vine pentru asigurarea unor nevoi de bază ca mâncarea şi apa potabilă.
Mare parte dintre aceştia trăiesc în Siria, Yemen, Afganistan, Republica Democrată Congo şi Etiopia.
Potrivit raportului privind perspectivele umanitare globale pe 2021 (Global Humanitarian Overview) cresc cu aproximativ 40%.
„Criza este departe de a se fi încheiat”, a atenţionat într-un comunicat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, subliniind că „bugetele de ajutor umanitar stau sub spectrul precarităţii, în condiţiile în care impactul pandemiei continuă să se agraveze pe plan global”.
„Ţările bogate pot începe să vadă lumina de la capătul tunelului. Acest lucru nu e valabil şi pentru ţările sărace”, a adăugat într-un comunicat secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Mark Lowcock.
Raportul consemnează că anul acesta statele au finanţat răspunsul umanitar cu o sumă record de 17 miliarde de dolari, care a ajuns la 70% dintre cei vizaţi, o creştere cu 6% faţă de 2019.
Temerea cea mai mare a reprezentanților ONU este că foametea se va extinde în 2021 iar fondurile alocate ca ajutoare devin insuficiente.
Cele 35 de milioane de dolari (29 milioane euro) solicitate de ONU statelor donatoare sunt menite să asigure hrană, adăpost şi îngrijire medicală pentru 160 de milioane de oameni din 56 de ţări, în 2021.
Alte organizaţii, cum este Crucea Roşie, urmează să livreze ajutor pentru ceilalţi până la 235 de milioane de oameni.
Catastrofa închiderii școlilor
Închiderea şcolilor a afectat nouă din 10 elevi pe plan mondial, aproape 24 de milioane de copii riscând să nu mai revină la şcoală în acest an, se remarcă în raport.
În acelaşi timp, impactul pandemiei asupra sistemelor alimentare s-a tradus şi prin extinderea foametei, ONU estimând că până la finele lui 2020 până la 270 de milioane de oameni vor fi privaţi de acces adecvat la hrană.