International

Penurie de alimente în Coreea de Nord. Decizia luată de dictatorul Kim Jong-Un: programul pentru „revoluția rurală”

Penurie de alimente în Coreea de Nord. Decizia luată de dictatorul Kim Jong-Un: programul pentru „revoluția rurală”

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a deschis o reuniune cheie a partidului pentru a discuta despre dezvoltarea agriculturii, a anunțat luni presa de stat, în urma unui raport privind lipsa „gravă” de alimente în țara izolată, informează France24.

În mod normal, astfel de reuniuni sunt convocate doar o dată sau de două ori pe an, dar plenara are loc la doar două luni după una anterioară, care s-a axat, de asemenea, pe probleme agricole.

Frecvența neobișnuită a reuniunilor axate pe agricultură a alimentat speculațiile potrivit cărora ar putea exista acum grave penurii de alimente în Coreea de Nord.

Kim Jong-un a prezidat duminică deschiderea unei reuniuni plenare a înalților oficiali ai partidului de guvernământ pentru a „analiza și revizui… programul pentru revoluția rurală în noua eră și a decide asupra sarcinilor importante imediate și a sarcinilor urgente”, a raportat agenția oficială de știri Korean Central News Agency, conform France24.

Criză de alimente în Coreea de Nord

Participanții „au aprobat în unanimitate punctele de pe ordinea de zi și au intrat în discuții” pe această temă, a precizat KCNA, fără a oferi mai multe detalii.

Ministerul sud-coreean al Unificării a declarat că au fost raportate cazuri de decese prin înfometare în Coreea de Nord.

„Judecăm că lipsurile de alimente de acolo sunt grave”, a declarat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al ministerului, Koo Byoung-sam, adăugând că Pyongyang pare să fi solicitat ajutor alimentar de la Programul Alimentar Mondial.

Site-ul de monitorizare a Coreei de Nord 38 North a declarat că a apreciat că actuala criză de alimente din țară este cea mai gravă din ultimele decenii.

Regimul de la Pyongyang a fost forțat să se confrunte cu „o urgență umanitară complexă care are în centrul său insecuritatea alimentară”, a declarat acesta într-o evaluare din ianuarie 2023.

O analiză a prețurilor orezului și porumbului la nivel global și în Coreea de Nord arată o divergență „semnificativă” a prețurilor de la începutul anului 2021 – ceea ce înseamnă că alimentele sunt mult mai scumpe în Nord – „semnalând o defalcare” a aprovizionării, a adăugat raportul.

Dezmințire oficială – imperialiștii sunt de vină

Dar un comentariu recent publicat de principalul ziar de stat nord-coreean Rodong Sinmun a declarat că țara ar trebui să continue să se țină de „economia de autosuficiență” ca parte a luptei sale împotriva „imperialiștilor”.

„Imperialiștii, sub masca așa-numitei „colaborări” și a „ajutorului”, clamează ca și cum unele țări aflate în dificultăți economice nu ar putea trece peste crize fără sprijinul lor”.

Dar un astfel de sprijin sunt eforturi de „a face din aceste țări sursele lor de materii prime și de piață după ce au demolat complet bariera economiei lor naționale”, a declarat Rodong.

Coreea de Nord, înarmată nuclear, care se află sub multiple seturi de sancțiuni din cauza programelor sale de înarmare, se luptă de mult timp să se hrănească.

Țara este extrem de vulnerabilă la dezastrele naturale, inclusiv la inundații și secetă, din cauza lipsei cronice de infrastructură, a defrișărilor și a deceniilor de proastă gestionare a statului.

Acest lucru a fost agravat de o închidere a frontierei autoimpusă de ani de zile, de la începutul pandemiei de coronavirus, care a fost doar recent atenuată pentru a permite anumite schimburi comerciale cu China vecină.

Țara a fost lovită periodic de foamete, dintre care una, în anii 1990, a ucis sute de mii de oameni – unele estimări se ridică la câteva milioane.