Lungmetrajul „Triangle of Sadness”, regizat de cineastul suedez Ruben Ostlund, a câştigat trofeul Palme d’Or la cea de-a 75-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, a anunţat sâmbătă seară juriul competiţiei oficiale. Informația a apărut pe site-ul oficial al evenimentului, citat de Agerpres.
Festivalul de Film de la Cannes, ajuns la cea de-a 75-a ediţie, a propus o selecţie de nume mari de la Hollywood, nou-veniţi de răsunet şi laureaţi cu Palme d’Or la ediţiile anterioare. Festivalul și-a reluat calendarul tradiţional după doi ani de perturbări pandemice.
În 2020, festivalul a fost anulat, iar anul trecut a fost mutat în iulie, când a avut loc sub protocoale stricte asociate Covid. Sute de vedete, de la regizori de top, până la celebrități din lumea cinematografică, au făcut senzație pe covorul roșu.
Din partea României, regizorul Cristian Mungiu a concurat pentru premiul Palme d’Or cu filmul său „R.M.N.” Au fost multe voci ca critici de film români care îl dădeau posibil câștigător, însă juriul a decis în favoarea filmului regizorului suedez Ruben Ostlund. Filmul este o satira acidă a relațiilor ultrabogaților din societățile occidentale.
Cristian Mungiu spera la un al doilea premiu
Cristian Mungiu este unul dintre cei mai talentați și premiați cineaști români. El a revenit la Cannes cu filmul R.M.N care a fost inclus în selecția oficială. Pelicula a avut premiera pe 22 mai, iar criticii au fost încântați, considerând că regizorul român este și anul acesta unul dintre favoriții la marele premiu. Mungiu a fost primit cu aplauze în sală și a ținut și un discurs emoționant.
„E important să înțelegem că printr-o poveste care se întâmplă într-o comunitate foarte, foarte mică, într-un sat foarte mic, am încercat să vorbesc despre ce se întâmplă în Europa, în lume, ce se întâmplă cu noi toți. Și despre faptul că deși avem pretenția asta că suntem niște animale superioare și foarte inteligente, nu știu dacă situația ne permite astăzi să ne uităm cum se cade în oglindă și să ne placă ce vedem”, a declarat regizorul în limba română.
R.M.N este bazat pe o întâmplare reală. Apariția unor angajați străini într-o fabrică dintr-un sat din Transilvania. Filmul este o analiză a comportamentului uman. O radiografie a naţionalismului şi xenofobiei dar şi a sfidărilor economice cu care se confruntă sătenii.
Cunoscutul regizor a luat marele premiu în 2007 cu filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile în anul 2007. A mai fost premiat și pentru alte pelicule. După Dealuri (Premiile pentru interpretare feminină pentru Cosmina Stratan și Cristina Flutur și Premiul pentru cel mai bun scenariu în 2012) și Bacalaureat (Premiul pentru cea mai bună regie în 2016).
Regizorul Alexandru Belc, surpriza de la Cannes
Festivalul, ce a avut loc în perioada 17-28 mai, a adus în atenția publicului mulți regizori, printre care și doi români. Cristian Mungiu care a concurat pentru marele premiu Palme d’ Or cu filmul R.M.N și Alexandru Belc, concurent pentru secțiunea Un Certain Regard. Belc a câștigat premiul de regie cu filmul Metronom, o poveste din vremea comunismului când foarte mulți români ascultau radio Europa Liberă.
Alexandru Belc a câştigat premiul cu filmul său de debut.
„Mulțumesc festivalului pentru premiul pe care îl împart cu toată echipa. Acest film n-ar fi fost posibil fără implicarea tuturor celor care au crezut de la bun început în acest proiect: Cătălin Mitulescu, Martine Vidalenc, actorii: Mara Bugarin, Mara Vicol, Șerban Lazarovici, Vlad Ivanov, Mihai Călin, Andreea Bibiri, trupa de actori minunați din rolurile secundare. Sunt onorat că Metronom a fost selectat în secțiunea Un Certain Regard, că am putut trăi emoția vizionarii filmului alături de o parte din echipă, într-o sală cu peste o mie de spectatori care au aplaudat minute în șir. A fost o experiență unică pe care doar un festival de talia Cannes-ului o poate oferi”, a spus românul.
Filmul va avea premiera la TIFF în cadrul Zilelor Filmului Românesc, pe 23 iunie.